ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ - ΟΔΥΝΗΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


"Την 1/10/2012 οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν θα τη θυμούνται ως παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας, αλλά σαν μια ιδιαίτερα άδικη, μουντή και επώδυνη μέρα που προμηνύει πλήρη αβεβαιότητα και για τις χρονιές που έρχονται. Τόσο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται όσο και στην οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν σχεδόν το ήμισυ των περικοπών αφού για την κυβέρνηση είναι η εύκολη λύση." όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας και προσθέτουν:

"Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά την τελευταία διετία. Η δέσμη μέτρων θίγει βάναυσα τη συντριπτικότατη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Τα 2/3 εξ αυτών παίρνουν (συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ) πολύ χαμηλές -στα όρια της φτώχειας- αποδοχές. Πρώην λοιπόν αγρότες, μισθωτοί (κυρίως του ιδιωτικού τομέα) μεγάλη γκάμα ελευθέρων επαγγελματιών κινούνται ήδη σε πολύ χαμηλά πλαίσια και θα υποστούν ονομαστική μείωση από 13% μέχρι 32%. Αντίθετα όσοι δίκαια ή άδικα έχουν εξασφαλίσει σύνταξη από δύο ή περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και το άθροισμα τους ξεπερνά τις 30000 ετησίως, θα υποστούν πολύ μικρότερες ποσοστιαία μειώσεις.

Έτσι η κυβέρνηση εκφράζει την απαξίωση της για την τρίτη ηλικία και επιλέγει να προφυλάξει πελατειακά συμφέροντα και φοροδιαφυγή."

Σχετικά με τα μέτρα που πλήττουν τους συνταξιούχους, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:

«Οι περικοπές στις συντάξεις είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για τους μικροσυνταξιούχους και αναλογικά μικρές για όσους έχουν σήμερα μεγάλες συνολικά αποδοχές. Σαν ο νομοθέτης να δείχνει σαδιστικές τάσεις. Σαν οι κυβερνήσεις να τους θεωρούν περιττό βάρος, αποκαμμένους, απροστάτευτους, αδύναμο κρίκο. Και κοντά σ' αυτά, η σχεδόν κατηργημένη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, με τις "περιπέτειες" του ΕΟΠΠΥ και τα διάφορα πλαφόν στις θεραπείες, ακόμα και στις σοβαρότατες χρόνιες παθήσεις».


    Στην κορυφή