ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ "ΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ" ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Κλινικό Ψυχολόγο Δρ Χαρά Νομικού και τους Συνεργάτες της, οι γυναίκες πηγαίνουν στον ψυχολόγο κυρίως για να ζητήσουν βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τα προβλήματα στις σχέσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα η Δρ Χαρά Νομικού υποστηρίζει ότι το 58,6% των γυναικών που αναζήτησαν ψυχολογική βοήθεια είχαν πρόβλημα όσον αφορά στις σχέσεις τους. Το 14,2% των γυναικών παραπονέθηκε για το άγχος που βίωνε, ενώ το 13,3% προσήλθε για θέματα αυτογνωσίας. Από το ποσοστό των γυναικών που ήρθαν με αίτημα τις σχέσεις, το 35% ήθελε βοήθεια για τις ερωτικές σχέσεις, ενώ το 23,5% για προβλήματα με τα παιδιά.

Για τις ηλικίες των γυναικών από 20 έως 30 ετών, το κύριο αίτημα ήταν οι ερωτικές σχέσεις (25,9%) και το άγχος (24%). Σε αυτήν την δεκαετία η γυναίκα, αναζητά σχέση που να την επιβεβαιώνει και αργότερα να παρέχει ασφάλεια, συντροφικότητα, επικοινωνία και θαλπωρή.

Για τις ηλικίες από 30 έως 40 ετών, η Ψυχολόγος Αρετή Τσινού υποστηρίζει ότι οι γυναίκες ζητούν βοήθεια κυρίως για τις ερωτικές σχέσεις (29,8%) και σε μικρότερο ποσοστό για προβλήματα που παρουσιάζονται με τα παιδιά (15,3%). Σε αυτή την ηλικιακή περίοδο, οι γυναίκες ψάχνουν για τον κατάλληλο σύντροφο η διατηρούν μόνιμες και μακροχρόνιες σχέσεις ή είναι ήδη παντρεμένες.

Αν είναι παντρεμένες προσπαθούν να οριοθετήσουν τη νέα οικογένεια και να διατηρήσουν παράλληλα την ατομικότητα τους. Για το λόγο αυτό, ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό γυναικών ζητάει βοήθεια για θέματα εαυτού (14,4%). Στην ηλικιακή αυτή περίοδο πολλές γυναίκες έχουν τεκνοποιήσει και διαπραγματεύονται για πρώτη φορά με τη μητρότητα. Ως εκ τούτου, θα αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού για να ανταπεξέλθουν στο στρες όσον αφορά στον ερχομό των παιδιών, στην διεκπεραίωση της καθημερινότητας αλλά και στις απαιτήσεις στην εργασία.

Αναφορικά με τις ηλικίες 40 έως 50 ετών, παρατηρήσαμε μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό των γυναικών που μας επισκέφτηκαν επειδή αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη σχέση με τα παιδιά τους (30,97%). Τα παιδιά των γυναικών αυτών είναι συνήθως ηλικιακά είτε στην εφηβεία, είτε στην πρώτη νεότητα και είναι η περίοδος εκείνη που οι μητέρες αδυνατούν να διαχειριστούν την επαναστατικότητα, τις επιλογές στις σχέσεις των παιδιών τους με το άλλο φύλλο, την σεξουαλικότητα και τις φιλίες τους, τις εξόδους τους και την χρήση ουσιών.


Για τις γυναίκες άνω των 50 ετών, το κύριο αίτημα αποτελεί η σχέση με τα παιδιά τους Το ποσοστό φτάνει το (47,5%). Οι γυναίκες που έρχονται για βοήθεια έχουν συνήθως πρόβλημα με τη νύφη και θεωρούν ότι χάνουν τον έλεγχο και την επιρροή που μέχρι πρότινος ασκούσαν στο γιο. Θέματα αυτογνωσίας, άγχους και κατάθλιψης φαίνεται να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 35% των γυναικών ήταν γυναίκες ανώτατης μόρφωσης, ενώ το 32% ήταν ηλικίας από 31 έως 40 ετών.

Την έρευνα παρουσίασαν η Κλινικός Ψυχολόγος, Δρ. Χαρά Νομικού, Παν/μιο II Le Mirail Toulouse, Ερευνητικό Κέντρο CERPP, Γαλλία και οι Συνεργάτες της, βασιζόμενοι σε στοιχεία 645 γυναικών που ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια για τις σχέσεις τους κατά τα έτη 2006 έως και 2010.


    Στην κορυφή