ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


"Η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, είναι μια ευκαιρία για όλους τους νέους που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης να βγουν στους δρόμους και τις πλατείες ολόκληρης της χώρας, να γιορτάσουν την προσπάθειά τους, να μεταφέρουν μηνύματα κατά των εξαρτήσεων και κυρίως να έλθουν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες αποδεικνύοντας στους συμπολίτες τους ότι η επιστροφή από το περιθώριο είναι εφικτή και η προσπάθειά τους έχει αποτέλεσμα" αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ και προσθέτει:

"Η επέτειος αυτή βρίσκει όμως χιλιάδες ακόμη νέους ανθρώπους, τον πληθυσμό των εξαρτημένων ατόμων, σε ακόμη πιο πιεσμένες συνθήκες, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της κοινωνικής προκατάληψης που τους στερεί το δικαίωμα στη θεραπεία, το δικαίωμα στην υγεία.

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις και συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης.
Εκδηλώσεις και διάφορες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιούνται επίσης στο σύνολο σχεδόν των 71 Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση."


Ακολουθούν αναλυτικά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ:

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΚΕΕ)

Athens Fringe Festival 2011: 20-26 Ιουνίου, Τεχνόπολη (Χώρος Δ12) Έκθεση φωτογραφίας μελών του Εργαστηρίου Φωτογραφίας και έκθεση ζωγραφικής μελών του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του ΕΚΚΕΕ.
Στις αποβάθρες της Αττικό Μετρό από τις 20 έως τις 26 Ιουνίου θα προβάλλονται φωτογραφίες των μελών του Εργαστηρίου Φωτογραφίας, που επεξεργάστηκαν στον τρίτο κύκλο των μαθημάτων τους.
Το Εργαστήρι Φωτογραφίας του ΕΚΚΕΕ φωτογραφίζει τη συναυλία των Judas Priest (Πλατεία Νερού, Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου) και εκθέτει δημιουργίες μελών του σε χώρο του Φεστιβάλ στις 5 Ιουλίου.

ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
«13Η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ», Σάββατο 25 Ιουνίου
Τη 13η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ «χτίζουν» τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας Γέφυρα του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών Πάτρας, διασχίζοντας για δέκατη τρίτη χρονιά τη θαλάσσια διαδρομή από το Αντίρριο στο Ρίο. Τα θεραπευόμενα μέλη με την πραγματοποίηση του κολυμβητικού διάπλου, το Σάββατο 25 Ιουνίου, θέλουν να στείλουν στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους το μήνυμα ότι υπάρχει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης. Η «Γέφυρα Ζωής» αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα έχει σημαντική θεραπευτική αξία για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων όπως η λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου σε κεντρική πλατεία της πόλης (23 και 24 Ιουνίου).

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΈΝΤΑΞΗΣ (ΕΚΚΕΕ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
29 και 30 Ιουνίου, Αποθήκη Δ’ Λιμάνι
Διήμερο Εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα με τίτλο «Έκφραση Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας», με εκθέσεις, ενημερωτικό περίπτερο και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
29 Ιουνίου
7μμ Επίσημη έναρξη εκδήλωσης, ομιλία της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κυρίας Μ. Μαλλιώρη.
9μμ Θεατρικό μονόπρακτο από το «Θέατρο έξω από τα Τείχη» του Δήμου Αγίου Παύλου
30 Ιουνίου 10πμ – 10μμ
εκθετήριο και πωλητήριο κοσμημάτων και διακοσμητικών έργων των μελών του προγράμματος
έκθεση φωτογραφίας των μελών του προγράμματος
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας θα λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο του ΟΚΑΝΑ ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν τρία θεατρικά μονόπρακτα από το «Θέατρο έξω από τα Τείχη», παράσταση μοντέρνου χορού από ομάδα του Δήμου Συκεών και συναυλία με βραζιλιάνικα κρουστά.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΟΛΟΥ
Δευτέρα 20 Ιουνίου – Παρασκευή 24 Ιουνίου, Κτίριο Μονάδας ΟΚΑΝΑ
Εβδομάδα Καθαριότητας: Καθαριότητα του προαύλιου και του περίγυρου της μονάδας από τα μέλη και το προσωπικό της Μονάδας
Δενδροφύτευση του προαύλιου χώρου
Παρασκευή 24 Ιουνίου, Κτίριο Μονάδας ΟΚΑΝΑ
Ημέρα Διαλόγου: ανοιχτή συζήτηση με τους θεραπευόμενους της Μονάδας με θέμα «κοινωνική Επανένταξη: δυσκολίες και προοπτικές»
Σάββατο 25 Ιουνίου 2011
Ποδηλατοδρομία σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, Αφετηρία 9.30πμ από το Συμβουλευτικό Σταθμό του ΚΕΘΕΑ στη Νέα Ιωνία. Στάσεις στη Διαδρομή: «Πιλότος»-ΚΕΘΕΑ, Μονάδα ΟΚΑΝΑ, Κέντρο Πρόληψης «Πρόταση Ζωής». Τερματισμός: Προαύλιο Αγίου Νικολάου.
Μετά τη λήξη της ποδηλατοδρομίας, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου θα λειτουργήσουν ενημερωτικά περίπτερα των δύο φορέων.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κυριακή 26 Ιουνίου, πλατεία Λιστών, 11πμ-2μμ
Ενημερωτικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας. Θα γίνει διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και ενημέρωση για ζητήματα ουσιοεξάρτησης.

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ, ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΘΑ ΤΙΣ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ www.okana.gr

Εκδηλώσεις Κέντρων Πρόληψης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Τα Κέντρα Πρόληψης κάθε χρόνο υλοποιούν δράσεις και παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

ΑΤΤΙΚΗ

22/6/2011, Θησείο
Για πρώτη φορά, τα 19 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Νομού Αττικής, εκτός από τις τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, συνδιοργανώνουν κοινή εκδήλωση με στόχο την προβολή της φιλοσοφίας και του έργου της πρόληψης στην κοινότητα.
Με κεντρικό σύνθημα «Στάση ζωής στην κοινωνική κρίση», στελέχη των Κέντρων θα βρίσκονται με ενημερωτικά περίπτερα και με πολιτιστικά δρώμενα στο Θησείο, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, από τις 18:00.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
Ενημέρωση του κοινού
Διανομή κοινού έντυπου ενημερωτικού φυλλαδίου για το έργο των Κέντρων Πρόληψης
Πολιτιστικές εκδηλώσεις και happenings (έκθεση φωτογραφίας, επιτραπέζια παιχνίδια, ομάδα κρουστών, ομάδα χορού κ.ά.)

ΚΠ Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»
21 Ιουνίου, 5η Παιδική Χαρά του Δήμου Περιστερίου, 18:00
Συνάντηση ενημέρωσης με δημότες με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα πρόληψης χρήσης ουσιών και την ενημέρωσή τους για τις εκπαιδευτικές και δημιουργικές δράσεις και παρεμβάσεις του Κέντρου που απευθύνονται σε γονείς και παιδιά.
23 Ιουνίου, Θέατρο Πολιτών του Δήμου Περιστερίου, 19:00
Προβολή και συζήτηση ταινίας σχετικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

ΚΠ Δήμου Νέας Ιωνίας «ΙΡΙΔΑ»
23-24 Ιουνίου, Πεζόδρομος Παλιών Πατρών Γερμανού, 18:00 – 22:00
Διήμερο φεστιβάλ με ποικίλες δημιουργικές δράσεις και στόχο την προαγωγή ενός υγιούς μοντέλου ζωής. Με σύνθημα : «Μαζί (στη) Ζωή», τα στελέχη του Κέντρου καλούν το κοινό να συμμετάσχει, να επικοινωνήσει, να μοιραστεί, αντιστεκόμενο στις όποιες εξαρτήσεις των καιρών μας και στη μοναξιά του σύγχρονου τρόπου ζωής.
23 Ιουνίου
18:00 Εργαστήρι κοσμήματος
19:00 Εργαστήρι ενεργειακής ζωγραφικής
19:00 Εργαστήρι κατασκευών (άχρηστα – ανακυκλώσιμα υλικά)
20:00 Εργαστήρι Yoga
21:00 Παράσταση των Batuca Samba.
24 Ιουνίου
18:00 Εργαστήρι ενεργειακής ζωγραφικής
19:00 Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού - ανάγνωσης παραμυθιού
19:00 Εργαστήρι κατασκευών (άχρηστα – ανακυκλώσιμα υλικά)
21:00 Συναυλία μουσικών σχημάτων ομάδας εφήβων – νέων του Κέντρου.

ΚΠ Δήμου Αθηναίων («ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΜΑΧΟΣ», «ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΝΑΙΑ», «ΠΑΛΛΑΣ ΑΘΗΝΑ», «ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΙΑΣ»)
26 Ιουνίου, Θησείο, 10:30 – 21:00
10:30-13:00
Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αναμνηστικών
Δημιουργία μηνυμάτων πρόληψης/χειροτεχνίες.
11:00-12:30
Παράσταση κουκλοθέατρου για παιδιά με τίτλο: «Ο Παρλαπίπας φοβάται το σκοτάδια».
13:00-13:30
Παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο: «Ψάχνοντας τον Ανέστη» από την ομάδα κούκλας-μαριονέτας της Κοινωνική Επανένταξης του 18 ΑΝΩ.
18:00-22:30
Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, ενημέρωση γενικού πληθυσμού από στελέχη των Κέντρων και της Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης «Πήγασος» του ΚΕΘΕΑ.
Έκθεση αφίσας και φωτογραφίας με θέμα: «Η πρόληψη μέσα από τα μάτια των νέων».
19:00-19:30
Συναυλία από τους «Radio Sol»
19:30-20:30μμ
Συναυλία με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων
20:30-21:00
Συναυλία κρουστών από την ομάδα της «Παρέμβασης» του ΚΕΘΕΑ.

ΚΠ Δήμων Αγ.Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου «ΑΡΗΞΙΣ»
25 Ιουνίου, Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), 18:30-22.00
Εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Διαλέγω τη δράση, όχι την απόδραση», η οποία θα περιλαμβάνει:ζωγραφική σε μπλούζες με μηνύματα πρόληψης, σκακιστικό αγώνα, διαδραστικά ξύλινα παιχνίδια, ενημερωτικό περίπτερο και διανομή έντυπου υλικού.

ΚΠ Δήμου Ζωγράφου
26 Ιουνίου, Πλατεία Αλεξανδρή (Γαρδένια)
Ενημερωτικό περίπτερο όπου θα διανέμεται έντυπο υλικό και θα γίνεται ενημέρωση των δημοτών για τη φιλοσοφία της πρόληψης και για τις δράσεις του Κέντρου. Παράλληλα, έφηβοι που συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης του Κέντρου θα δημιουργήσουν «με χρώματα και φαντασία» πανό με μηνύματα πρόληψης
26 Ιουνίου
Εκστρατεία ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία του Δήμου με μήνυμα: «Πρόληψης Δράσεις – Δράσεις Ζωής», σε συνεργασία με το Δίκτυο Εθελοντών του Δήμου Ζωγράφου.

ΚΠ Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων, Καματερού «ΦΑΕΘΩΝ»
26 Ιουνίου, πλατεία Αγ. Αναργύρων, 20:00
Εκδήλωση – Συναυλία


Εκδηλώσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη από πολλά κέντρα Πρόληψης το α’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Στο κείμενο που ακολουθεί εμφανίζονται με ημερομηνιακή σειρά οι υπόλοιπες εκδηλώσεις των Κέντρων Πρόληψης.

ΚΠ Νομού Αργολίδας «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ»
17-21 Ιουνίου
Συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης σε πενθήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 11-12 ετών που διοργανώνεται από την ΕΠΣΑ, το Δήμο Άργους-Μηκυναίων και το Ίδρυμα Νιάρχος, με την πραγματοποίηση ομιλίας με θέμα «παράγοντες ενίσχυσης μιας αυτόνομης προσωπικότητας» καθώς και με την υλοποίηση βιωματικών ομάδων.
25-26 Ιουνίου
Τα ταξί Ναυπλίας και Άργους θα «ντυθούν» με την αφίσα του Κέντρου Πρόληψης με μήνυμα: «Kάνε το ταξίδι της ζωής χωρίς ουσίες» και θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους επιβάτες τους.
27 Ιουνίου, Θερινός Κινηματογράφος Ναυπλίου
Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Το καναρινί ποδήλατο» του Δημήτρη Σταύρακα. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το βασικό θέμα της ταινίας, τη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή και το σημαντικό ρόλο που έχει ο εκπαιδευτικός να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να παλέψει για να κερδίσει τον κάθε μαθητή του.
4 Ιουλίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Άργους
Θεατρική παράσταση «Ο κήπος με τις 11 γάτες», από το θίασο «Θέατρο του Παιδιού – Παιδική Σκηνή Θεάτρου Αποθήκη». Θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπαιδευτικούς που εκπαιδεύτηκαν και εφάρμοσαν το σχετικό με την παράσταση εκπαιδευτικό υλικό.

ΚΠ Νομού Λέσβου «ΠΝΟΗ»
17-20 Ιουνίου, Μαρίνα Μυτιλήνης
Ενημερωτικό περίπτερο στο πλαίσιο της συμμετοχής του Κέντρου στο 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ.
20 -26 Ιουνίου
Διανομή flyer μέσω τοπικού τύπου, φαρμακείων, μέσων μαζικής μεταφοράς, πολιτιστικών συλλόγων με κεντρικό μήνυμα «Οι σχέσεις θέλουν φροντίδα».
26 Ιουνίου, Μαρίνα Μυτιλήνης
Βραδιά χορού με την ομάδα «Tangolesvos».

ΚΠ Νομού Μεσσηνίας
17 Ιουνίου, Δημοτικό Σχολείο Κορώνης, 18:30- 21:00
Εκδήλωση σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών του Κ.Ε.Π.Ε.Ψ.Ο. Κορώνης που θα περιλαμβάνει:
Εργαστήρι Έκφρασης και Δημιουργίας «Arcimboldo», για παιδιά και νέους
Ομιλία – Συζήτηση με Γονείς
Έκθεση με δημιουργίες νέων μέσα από την ποίηση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη μουσική, και τίτλο: «Όταν τα Παιδιά και οι Νέοι δημιουργούν».
Εργαστήρι έκφρασης με τίτλο: «Παιδιά και Γονείς, παίζουμε;»
20 Ιουνίου, Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, 10:00 – 16:00
Ενημέρωση των νέων της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας (διανομή έντυπου υλικού και συζήτηση με τους σπουδαστές).
21 - 26 Ιουνίου
Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού σε καφετέριες της Καλαμάτας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων της Καλαμάτας.
25 Ιουνίου, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, 10:00 – 13:00
Ενημερωτικό περίπτερο
18-19 Ιουλίου, Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών
Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα: «Άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου, για να αποκτήσει χρώμα η ζωή», σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Φιλιατρών
18 Ιουλίου, 19:30 – 23:00
Μουσική εκδήλωση. Νέοι 13 – 22 ετών θα παρουσιάσουν τραγούδια και μουσικές που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.
Graffiti από ομάδες νέων
19 Ιουλίου, 20:00-23:00
Έκθεση φωτογραφίας (δημιουργίες νέων 13 -22 ετών)
Προβολή βίντεο (δημιουργίες νέων 13 -22 ετών).

ΚΠ Νομού Σάμου «ΦΑΡΟΣ»
18 Ιουνίου, Παλαιό Δημαρχείο Αγ. Κήρυκου Ικαρίας, 19:00
Ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Ο Φάρος συνεχίΖΕΙ στην Ικαρία» στην οποία θα γίνει ο απολογισμός των δράσεων του «Φάρου» και θα συζητηθούν οι νέες προοπτικές που δίνονται με την έναρξη των δράσεων του Παραρτήματος στην Ικαρία. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η Πρόεδρος ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, κα Μένη Μαλλιώρη.
24-26 Ιουνίου, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων θα παίζουν σποτ ενημέρωσης του Φάρου και της πρόληψης γενικότερα.

ΚΠ Νομού Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ»
19 Ιουνίου, Μακροχώρι Ημαθίας
Θεατρικό Δρώμενο από ομάδα εφήβων του Γυμνάσιου Μακροχωρίου και Συναυλία με μαθητικά μουσικά σχήματα του Νομού
26 Ιουνίου, Πλατεία Εληάς, Βέροια
Δημιουργικές δραστηριότητες
Εργαστήρια –κατασκευές-ζωγραφική
Παιχνίδια αυλής
Χαριστικό παζάρι βιβλίων – παιχνιδιών
Jacobina Arte Capoeria – Χορευτικό Show

ΚΠ Νομού Θεσπρωτίας
20 Ιουνίου, Δήμος Σουλίου
Ομιλία με θέμα «Το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία»

ΚΠ Νομού Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
21 Ιουνίου, κεντρική πλατεία Αγρινίου
Ενημερωτικό περίπτερο και συναυλία της μπάντας του Δήμου Αγρινίου
22 Ιουνίου, κεντρική πλατεία Αγρινίου – κεντρική πλατεία Μεσολογγίου
Ενημερωτικά περίπτερα
23 Ιουνίου – 24 Ιουνίου, κεντρική πλατεία Αγρινίου
Ενημερωτικό περίπτερο


ΚΠ Νομού Άρτας
22 Ιουνίου, Παιδότοπος Δήμου Αρταίων, 19:30
Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης με τίτλο: «Βάλε τη δική σου πινελιά στη ζωή» για παιδιά ηλικίας 7- 12 χρόνων. Θα υπάρχουν τέσσερις γωνιές απασχόλησης. Η πρώτη θα έχει σχέση με ζωγραφική σε κεραμικά κομμάτια, η δεύτερη με κατασκευή μικροαντικειμένων από ψυχρό πηλό, η τρίτη ζωγραφική πάνω σε πέτρες μικρού μεγέθους και η τέταρτη δημιουργία εικόνων/παραστάσεων από χρωματιστή άμμο πάνω σε κομμάτια ξύλου.
23 Ιουνίου, Νόρμαν 13 και Σκουφά
Ενημερωτικό περίπτερο και διανομή έντυπου υλικού σχετικό με τις δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Ιωαννίνων του ΚΕΘΕΑ.


ΚΠ Νομού Τρικάλων
22 Ιουνίου, 19:00
Ποδηλατοδρομία σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Τρικάλων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και κεντρικό μήνυμα: «Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη». Μετά τον τερματισμό της ποδηλασίας τρία τοπικά νεανικά μουσικά σχήματα θα κλείσουν την εκδήλωση με μουσική και τραγούδια.

Κ.Π Νομού Ρεθύμνης
22 Ιουνίου, Φουρφουράς Δήμου Αμαρίου, 18:30
Ανοιχτή εκδήλωση – ομιλία με θέμα «Κίνδυνοι στην εφηβεία: Πως μπορούμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Παπακωνσταντή, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου.
26 Ιουνίου
Ενημερωτικά περίπτερα σε κεντρικά σημεία της πόλης.

ΚΠ Νομού Λευκάδας
22 Ιουνίου, Εμπορικό Κέντρο «The City», 18:30
Εκδήλωση – δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο: «το χαρτί γίνεται κούκλα»

ΚΠ Νομού Κέρκυρας «Ν. ΜΩΡΟΣ»
Το Κέντρο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΣΤΗΡΙΞΗ» και άλλους τοπικούς φορείς διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις για παιδιά, νέους και ενήλικες, στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων από ουσίες και στην προαγωγή της υγείας. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας της ανάληψης ευθύνης από τον καθένα για την ανάπτυξη ευκαιριών ενδυνάμωσης και προαγωγής της Υγείας στην τοπική κοινότητα καθώς και η συνέχιση της δικτύωσης του Κέντρου Πρόληψης με τους τοπικούς φορείς.
22 Ιουνίου, Πάνω Πλατεία, 19:00
Δημιουργικά εργαστήρια
26 Ιουνίου, Πάνω Πλατεία, 21:00
Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα και την παιδική χορωδία Κέρκυρας
1 Ιουλίου, Πάνω Πλατεία, 21:30
Προβολή της ταινίας «Σαν Αστέρια στη Γη»
3 Ιουλίου, Πλατεία Σπηλιάς
Τουρνουά σκακιού
8 Ιουλίου, κήπος Art Café, 21:30
Θεατρική Παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας» από τη Θεραπευτική Θεατρική Ομάδα «ΕΚΦΡΑΣΗ» του ΨΝΚ

ΚΠ Ανατολικού Τομέα Ν. Θεσσαλονίκης «ΕΛΠΙΔΑ»
23 Ιουνίου, Remezzo, Καλαμαριά
Εκδήλωση με θέμα «Δράσεις ελπίδας στα νέα κοινωνικά δεδομένα». Στην εκδήλωση η κ. Αρτινοπούλου (Αντιπρύτανης Παντείου & Αναπλ. Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ) και στελέχη του Κέντρου θα συζητήσουν με τους παρευρισκόμενους για τις επιπτώσεις των νέων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων στην ψυχική υγεία του ατόμου και τους τρόπους με τους οποίους η πρόληψη μπορεί να απαντήσει σε αυτό γενικότερα και το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ ειδικότερα. Παράλληλα θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από την έρευνα γνώμης πολιτών σχετικά με την αξιολόγηση και το βαθμό ικανοποίησης τους από τις υπηρεσίες της ΕΛΠΙΔΑΣ τα 12 τελευταία χρόνια – μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Μονάδα Ερευνών και Κοινής Γνώμης του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΚΠ Νομού Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ»
24 Ιουνίου, Πλατεία Ταχυδρομείου, Λάρισα
Από το πρωί θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο όπου μαζί με τη διανομή φυλλαδίων θα γίνεται ενημέρωση του κοινού για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, την πρόληψη και τις δράσεις του Κέντρου
20:15, Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας

ΚΠ Νομού Ξάνθης
25 - 26 Ιουνίου
Έκθεση ζωγραφικής στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης με έργα παιδιών που συμμετείχαν στα προγράμματα του Κέντρου με θέμα την εξάρτηση από το κάπνισμα και το διαδίκτυο. Διανομή έντυπου υλικού σε κεντρικά σημεία της πόλης. Παράλληλα τα στελέχη του Κέντρου θα υλοποιήσουν 2 στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις αναφορικά α) με τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση αλκοόλ, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και β) με τους κινδύνους από την κοινή χρήση σύριγγας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αιμοδοτών Νομού Ξάνθης.

ΚΠ Νομού Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»
25 Ιουνίου, Πλατεία Δημαρχείου, Αμαλιάδα, 22:00
Προβολή της ταινίας «Tanguy» σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης του Δήμου Ήλιδας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί υλικό και δράσεις του Κέντρου και θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια.
26 Ιουνίου, Κουρβισάνειο Πολιστιστικό Κέντρο Δήμου Πηνειού, 20:00
Συμμετοχή του Κέντρου με εισήγηση σε Ημερίδα που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών με θέμα «Ναρκωτικά και Εξαρτήσεις».

ΚΠ Νομού Μαγνησίας «ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ»
24 Ιουνίου, Πλατεία Αγ. Νικολάου Βόλου, 19:00
Ενημερωτικό περίπτερο όπου θα διανέμεται έντυπο υλικό και μπαλόνια με το λογότυπο του Κέντρου Πρόληψης, για τα παιδιά, ενώ θα γίνεται ενημέρωση για τις δράσεις και τη φιλοσοφία του Κέντρου Πρόληψης.

ΚΠ Νομού Καρδίτσας
25-26 Ιουνίου, Πλατεία Πλαστήρα
Λειτουργία (από το πρωί έως το βράδυ) Κεντρικού Σταθμού Ενημέρωσης πολιτών 25-26 Ιουνίου
Αρθρογραφία στον τοπικό τύπο και ραδιοφωνική συνέντευξη σχετικά με το έργο της πρόληψης, τις εξαρτήσεις και τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης.

ΚΠ Νομού Σερρών «ΟΑΣΙΣ»
25 Ιουνίου, Κοιλάδα Σερρών, 22:00
Μουσική βραδιά με τη συμμετοχή τοπικού συγκροτήματος, σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Σερρών.

ΚΠ Νομού Φλώρινας
26 Ιουνίου, Νέο Δημοτικό Πάρκο Φλώρινας, 18:00 – 24:00
Το Κέντρο Πρόληψης, σε συνεργασία με το Δήμο Φλώρινας, διοργανώνουν δραστηριότητες για παιδιά και νέους, οι οποίες -μέσα από την ανάδειξη κοινωνικών και ατομικών δεξιοτήτων- θα προάγουν την ψυχική τους υγεία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό φεστιβάλ με τοπικά μουσικά σχήματα (έντεχνο, ροκ) δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο πρόβλημα των εξαρτήσεων.

ΚΠ Νομού Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
26 Ιουνίου, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, Θεατρική παράσταση «Ο κήπος με τις 11 γάτες», από το θίασο «Θέατρο του Παιδιού – Παιδική Σκηνή Θεάτρου Αποθήκη».

ΚΠ Νομού Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»
26 Ιουνίου, Πλατεία Ειρήνης, 19:30-21:30
Εκδήλωση με τίτλο «Στης Ζωής το Παιχνίδι Χωράμε Όλοι». Η εκδήλωση περιλαμβάνει παιχνίδια για παιδιά κι εφήβους από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κιλκίς, Πάρε-Δώσε Παιχνίδι (συγκέντρωση και διανομή παλιών παιχνιδιών) με το Δίκτυο Υποστηρικτών ΝΗΡΕΑ και κέρασμα με πιροσκί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευκαρπίας. Παράλληλα θα γίνεται προβολή οπτικού υλικού σχετικά με τις δράσεις και το έργο του Κέντρου Πρόληψης. Συνεργαζόμενοι φορείς: Δίκτυο Υποστηρικτών ΝΗΡΕΑ, 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Προσκόπων Κιλκίς και Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου-Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς.

ΚΠ Νομού Κορινθίας «ΔΙΟΛΚΟΣ»
26 Ιουνίου, Καλάμια Κορίνθου
Ενημερωτικό περίπτερο όπου θα γίνεται διάθεση έντυπου ενημερωτικού υλικού και θα κάλεσμα στους νέους για συμμετοχή σε παιχνίδι ερωτήσεων με τίτλο «Το κουϊζ της πρόληψης». Όλοι θα μάθουν μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από την πρόληψη και την εξάρτηση και οι νικητές θα λάβουν ως δώρο κάποια ενθύμια με μηνύματα πρόληψης (μπλουζάκια, σουβέρ, μαγνητάκια κ.ά.)

ΚΠ Νομού Πρέβεζας
26 Ιουνίου, Παραλιακή οδός
Ενημερωτικό περίπτερο και διανομή έντυπου υλικού

ΚΠ Νομού Ηρακλείου
26 Ιουνίου, Γέφυρα Πεταλοειδούς, 10:00
Το Κέντρο συμμετέχει σε εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Σύλλογο Εθελοντών "Η ΟΜΑΔΑ". Η εκδήλωση έχει τίτλο "ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ" και περιλαμβάνει εικαστικές και μουσικές παρεμβάσεις. Τα στελέχη του Κέντρου μαζί με ομάδες νέων που ασχολούνται με graffiti και με θέμα το «βυθό» θα γεμίσουν χρώματα τον περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται και μουσικά μαθητικά σχήματα.


ΚΠ Νομού Καβάλας
Ραδιοφωνική εκπομπή, στην ΕΡΑ Καβάλας η οποία θα στοχεύει στην παρουσίαση της ταυτότητας και του έργου του Κέντρου Πρόληψης & Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν. Καβάλας στην τοπική κοινωνία.

ΚΠ Νομού Ευρυτανίας «ΑΛΚΥΟΝΗ»
26 Ιουνίου, Δημοτική βιβλιοθήκη Καρπενησίου, 20:30
Ενημέρωση για τις δράσεις του Κέντρου και μουσική εκδήλωση με νεανικό συγκρότημα.

ΚΠ Νομού Έβρου
26 Ιουνίου
Επικοινωνιακές δράσεις σε τοπικά ΜΜΕ.


    Στην κορυφή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) πραγματοποιείται από τους αρμόδιους φορείς σειρά εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν εργαζόμενοι αλλά και μέλη των προγραμμάτων που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους για μια ζωή ελεύθερη από εξαρτήσεις.

Τα μεγάλα προβλήματα που υφίστανται οι φορείς και οι εργαζόμενοί τους τα χρόνια του μνημονίου και της ανθρωπιστικής κρίσης είναι λίγο- πολύ γνωστά: μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητα υλικά. Αντίθετα οι ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων αυξάνονται λόγω υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσής τους, λόγω στροφής σε φθηνότερες και πιο επικίνδυνες ουσίες και συνοσηρότητας από μολυσματικές ασθένειες. Τα άτομα πάλι που διεκδικούν μέσα από τη θεραπεία, την επανένταξη και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Για το Υπουργείο Υγείας είναι προφανώς σημαντική η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, είτε αυτό αφορά στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είτε τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (π.χ. τζόγος, διαδίκτυο κλπ). Κύριο μέλημά μας είναι ωστόσο η στήριξη των δομών και των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς και των ίδιων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης για αλλαγή τρόπου ζωής.

Συγκεκριμένα:

• Εστιάζουμε στον τομέα πρόληψης της εξάρτησης με στόχο την αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στο νεανικό πληθυσμό.

• Εφαρμόζουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις στοχεύοντας αφενός στην εξάλειψη της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης και αφετέρου στη στήριξη των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής προσέγγισης και απεξάρτησης.

• Προωθούμε ένα νέο μοντέλο συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης των δομών με επίκεντρο τον θεραπευόμενο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της φροντίδας.

• Στηρίζουμε την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως μέτρο ενίσχυσης του θεραπευτικού αποτελέσματος και πρόληψης της υποτροπής.

Τέλος, συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στέλνουμε το μήνυμα για στήριξη του δικαιώματος των ατόμων που έχουν εμπλακεί με την κατάχρηση ουσιών στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, με στόχο ένα δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην αξιοπρέπεια των εξαρτημένων.
    Στην κορυφή