ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η 8η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Η φυσικοθεραπεία, όπως είναι γνωστή η θεραπεία με φυσικά μέσα, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στις μέρες μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Ο φυσικοθεραπευτής προσφέρει υπηρεσίες υγείας με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της, διά βίου, μέγιστης κινητικής και λειτουργικής ικανότητας, ιδιαίτερα όπου η κίνηση και η λειτουργικότητα απειλούνται από το γήρας, τραυματισμούς, νόσους ή/και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στην Ελλάδα, η φυσικοθεραπεία ανήκει στις επιστήμες υγείας και είναι μια συνεχώς ανερχόμενη και δυναμική επιστήμη. Εδώ και 60 χρόνια, οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με στόχο την αποκατάσταση και την πρόληψη κάθε τραυματισμού και νόσου, συμβάλλοντας σημαντικά στην συνολική αποκατάσταση της υγείας των πολιτών.

Οι φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα είναι πάνω από 6.000.

Το 50,41% είναι γυναίκες και το 49,59% είναι άνδρες.

Το 87,73% είναι απόφοιτοι των 4 Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. και 12,27% είναι απόφοιτοι ισοτίμων σχολών του εξωτερικού.

Το 15,0% εργάζεται στα δημόσια νοσοκομεία., το 48,5% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, το 12,5% είναι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, το 4,0% είναι δημοτικοί υπάλληλοι και το 20% είναι άνεργοι.

Την τελευταία δεκαετία οι φυσικοθεραπευτές πραγματοποίησαν μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα φυσικοθεραπείας έχει σαν μήνυμα : «Fit for life»-, «Αν θέλεις να είσαι υγιής, μείνε δραστήριος σε όλη σου τη ζωή».

Οι άνθρωποι που παραμένουν κινητικά δραστήριοι είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να εργάζονται και να απολαμβάνουν τν συμμετοχή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς να χρειαστεί να βασιστούν σε άλλους.

Η μειωμένη δραστηριότητα μπορεί τελικά να προκαλέσει αναπηρία και είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, από καρδιακή νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρκίνο.

Το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών διοργανώνει υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στην Πλατεία Κοραή, την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, 10.00-15.00 και υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου, στην Πλατεία στο Σταθμό «Μαρούσι» του ΗΣΑΠ, το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, 10.00-15.00, εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για το ρόλο και τη συμβολή της φυσικοθεραπείας ως επιστήμη υγείας.

Σε ειδικά περίπτερα που θα υπάρχουν στις παραπάνω Πλατείες, φυσικοθεραπευτές θα πληροφορούν τους πολίτες, τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει η φυσικοθεραπεία και που μπορούν να αναζητήσουν φυσικοθεραπευτή.


    Στην κορυφή