ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ" ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ


Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε, για πρώτη φορά, ένα στέλεχος της βλεννόρροιας στην Ιαπωνία ανθεκτικό στη θεραπεία με αντιβιοτικά και προειδοποίησε ότι το στέλεχος αυτό μπορεί να μετατρέψει μια εύκολα θεραπεύσιμη λοίμωξη σε παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Το νέο στέλεχος που φέρει την ονομασία ΗΟ41 δεν θεραπεύεται με καμιά από τις υπάρχουσες θεραπείες και η μόνη επιλογή που αφήνει στους γιατρούς είναι να δοκιμάσουν φάρμακα που μέχρι σήμερα δεν είχαν δοκιμαστεί κατά της νόσου. Η μη χορήγηση θεραπείας μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στις γυναίκες και επώδυνη ούρηση και πυώδεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα στους άνδρες.
Ανησυχία

«Είναι μια ανακάλυψη ανησυχητική και ταυτόχρονα προβλέψιμη», δήλωσε ο Μάγκνους Ούνεμο, του «Σουηδικού Εργαστηρίου Αναφοράς για το παθογόνο Neisseria». «Από τότε που τα αντιβιοτικά αποτέλεσαν βασική θεραπεία για τη βλεννόρροια τη δεκαετία του 1940, αυτό το βακτήριο έδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσει μηχανισμούς αντίστασης σε όλα τα υπάρχοντα φάρμακα για την καταπολέμησή του».

Οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης αυτής παρουσιάστηκαν από τον Μάγνκους Ούνεμο και συνεργάτες του από την Ιαπωνία, στο 19ο συνέδριο της διεθνούς εταιρείας για την έρευνα στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους που διεξάγεται έως την Τετάρτη στο Κεμπέκ του Καναδά. Η ανακάλυψη από δείγματα που λήφθηκαν στο Κιότο είναι τόσο πρόσφατη που οι επιστήμονες παραμένουν ασαφείς ως προς το εύρος αυτού του ανθεκτικού στελέχους που μπορεί γρήγορα να επεκταθεί. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), σχεδόν 700.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι φορείς της βλεννόρροιας κάθε χρόνο.

Περίπου το 50% των γυναικών που μολύνεται δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα, ενώ οι άνδρες ανακαλύπτουν τις ενδείξεις της λοίμωξης μέσα σε δύο έως τριάντα ημέρες. Το γεγονός ότι το στέλεχος ανακαλύφθηκε πρώτα στην Ιαπωνία είναι επίσης ανησυχητικό. «Η Ιαπωνία είναι ιστορικά ο τόπος για την πρώτη εμφάνιση και κατά συνέπεια την παγκόσμια εξάπλωση διαφόρων τύπων ανθεκτικότητας στη βλεννόρροια», τόνισε ο Ούνεμο.


Ανάλυση

Η ανάλυση του στελέχους έδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά που περιέχουν κεφαλοσπορίνες, από τα τελευταία εναπομείναντα φάρμακα που δρουν αποτελεσματικά κατά της βλεννόρροιας. Η βλεννόρροια είναι από τις πλέον συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους στον κόσμο, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία και την Υποσαχάρεια Αφρική.

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πέρυσι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η βλεννόρροια να γίνει ένας «υπέρ-ιός», δηλαδή ένα βακτήριο που έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά ύστερα από αυξημένες αναφορές για ανθεκτικότητα στα φάρμακα κατά της βλεννόρροιας στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας, στην Αυστραλία και άλλα σημεία της Ασίας. «Βάσει ιστορικών στοιχείων, η ανθεκτικότητα στα φάρμακα μπορεί να εμφανιστεί και να εξαπλωθεί διεθνώς μέσα σε 10 έως 20 χρόνια», είπε ο Ούνεμο.

Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ online


    Στην κορυφή