Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική


Ένα γλυκάκι πριν τον ύπνο για... όνειρα γλυκά, ένα γλυκάκι στα γενέθλια, κάτι γλυκό το απόγευμα για να συνοδεύσει τον καφέ, ένα μετά το ψάρι για να φτιάξει η γεύση, ένα στην επέτειο και πολλά άλλα...

Είναι πραγματικά αμέτρητες οι στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να πει «όχι» σε μια γλυκιά πρόκληση και άλλες τόσες οι φορές που απλώς αποζητά κάτι γλυκό. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος ακολουθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, πάσχει από διαβήτη ή απλώς θέλει να έχει τον έλεγχο του τι τρώει;

Η απάντηση που η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει δώσει στα παραπάνω ερωτήματα είναι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (ή ύλες έντονης γλυκύτητας) οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη, καθώς προσφέρουν γλυκιά γεύση, με ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες και χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, που το κοινό είναι πιο ευαισθητοποιημένο σε θέματα παχυσαρκίας και οι άνθρωποι με διαβήτη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες επιλογές γλυκών γεύσεων με λίγες θερμίδες, χάρη στη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών.

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες (ύλες έντονης γλυκύτητας) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κρέμες ζαχαροπλαστικής, σιρόπια, παγωτά και κάποιες από αυτές ακόμη και σε ζύμες, καθώς παρουσιάζουν σταθερότητα στις πολύ υψηλές και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους. Η μεγαλύτερη γλυκύτητά τους σε σχέση με τη ζάχαρη, απαιτεί τη χρήση πολύ μικρής ποσότητας για μία συνταγή (διαβάστε στην ετικέτα της συσκευασίας τις οδηγίες χρήσης ή την αντιστοιχία τους σε ζάχαρη).

Η κατανάλωση προϊόντων ζαχαροπλαστικής με την προσθήκη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών (π.χ. ασπαρτάμη, σουκραλόζη, κυκλαμικό οξύ, σακχαρίνη, ακετοσουλφαμικό κάλιο,γλυκοζίτες στεβιόλης-στέβια) ενδείκνυται για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι μια ασφαλής επιλογή για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη και για όλους εκείνους που δεν θέλουν να επιβαρύνουν την καθημερινή τους θερμιδική πρόσληψη, αλλά ούτε και να στερηθούν το γλυκό.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να χάσουν βάρος, τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους. Η χρήση επομένως των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, είτε στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είτε στην κουζίνα μας, αποτελεί ιδανική και ασφαλέστατη λύση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας: την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων που αναπόφευκτα οδηγεί στην παχυσαρκία.

Εύα Ανδρέου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

www.glikia-simmaxia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή