Οικογενειακές διακοπές με χαμόγελα


Τα σχολεία κλείνουν και οι διακοπές των παιδιών αρχίζουν. Η προσδοκία της συνύπαρξης γονιών και παιδιών σε στιγμές χαλαρότητας, εκτός αυστηρών σχολικών - εξωσχολικών προγραμμάτων και ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, είναι μεγάλη και από τις δύο πλευρές. Αυτές τις μοναδικές στιγμέ,ς είναι σίγουρα ενοχλητικό, να τις διαταράσσουν παιδικά μικροατυχήματα, τα οποία είναι πολύ εύκολο να συμβούν ακόμα κι αν έχουμε το παιδί αγκαλιά ή το κρατούμε από το χέρι, πόσον μάλλον δε όταν αυτό παίζει ή κάνει ποδήλατο.

Από τα πλέον συνήθη παιδικά ατυχήματα, είναι τα οδοντικά τραύματα. Εάν το παιδί είναι κάτω των έξι χρόνων, ο τραυματισμός αφορά τα παιδικά- νεογιλά-δόντια. Τις περισσότερες φορές μπορεί να σπάσει κάποιο μικρό κομμάτι δοντιού ή το παιδικό δόντι , να παραμείνει μεν ακέραιο, αλλά να μετακινηθεί από την θέση του ή και να βγει-εκγομφωθεί-. Συνήθως, το σοκ του τραυματισμού, τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό καθ’αυτό το οδοντικό τραύμα. Άρα, χωρίς πανικό που ν’ανησυχήσει περισσότερο το παιδί, πιέστε την περιοχή με μία γάζα ή λίγο βαμβάκι ποτισμένο σε φυσιολογικό ορό, έως ότου σταματήσει η τυχόν αιμορραγία. Τα ούλα και τα χείλη αιμορραγούν αρκετά λόγω της πλούσιας αιμάτωσής τους. Εάν δεν έχουν ‘κοπεί’ τα χείλη σε σημείο που ν’απαιτείται συρραφή τους με ράμματα, δεν χρειάζεται να μεταφερθεί το παιδί σε νοσοκομείο ή ν’αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, ούτε χρειάζετε να του χορηγηθεί αντιβίωση. Μην ‘χαλάτε’ εσπευσμένα τις οικογενειακές σας διακοπές ! Είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί μικρότερο ή μεγαλύτερο ‘πρήξιμο’ των ούλων και των χειλιών, το οποίο όμως υποχωρεί μέσα στις επόμενες τρείς με τέσσερις μέρες. Κρατήστε την τραυματισμένη περιοχή καθαρή είτε με κάποιο ήπιο αντισηπτικό τζελ, είτε απλώς κάνοντας πλύσεις με κρύο χαμομήλι, αποφεύγοντας παράλληλα τις σκληρές τροφές. Εμπιστευείτε το παιδί σας ! Εάν μόνο του πάρει την πιπίλα ή πει το γάλα του, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, σημαίνει ότι δεν πρέπει ν’ανησυχείτε περισσότερο. Όσον αφορά το δοντάκι, δεν έχει νόημα να το βρείτε αν έχει εκγομφωθεί-βγει εξ’ολοκλήρου με την ρίζα-, ή να κρατήσετε το σπασμένο κομμάτι. Αρκεί ένα τηλεφώνημα στον παιδοδοντίατρο, και θα σας δοθούν όλες οι παραπάνω πληροφορίες.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο, εάν το τραύμα αφορά μόνιμα δόντια, το παιδί δηλαδή είναι μεγαλύτερο των έξη χρόνων και έχει ‘αλλάξει τα μπροστινά’ του δόντια. Τότε, η έγκαιρη οδοντιατρική επέμβαση είναι απαραίτητη ! Διατηρήστε την ψυχραιμία σας ! Εάν δε έχει σπάσει κομμάτι δοντιού, ή έχει εκγομφωθεί ολόκληρο το δόντι, είναι πολύ σημαντικό, αυτό να βρεθεί, να τοποθετηθεί σε γάλα και το παιδί να μεταφερθεί όσο το δυνατόν συντομότερα στον πλησιέστερο παιδοδοντίατρο ή οδοντίατρο. Παράλληλα, στην περίπτωση της εκγόμφωσης, η χορήγηση αντιβιοτικού και αντιφλεγμονώδους φαρμάκου είναι απαραίτητη. Το βέβαιο είναι, πως όποιο κι αν είναι το μέγεθος του οδοντικού τραύματος στο μόνιμο δόντι, το παιδί θα φύγει από το οδοντιατρείο με το δόντι στην θέση του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του μικρού ασθενούς και για το οποίο θα πρέπει να το επιβεβαιώνετε από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος. Αφού περατωθεί η όποια απαραίτητη οδοντιατρική αποκατάσταση του τραυματισμένου δοντιού, το παιδί μπορεί να συνεχίσει τις διακοπές του, ακολουθώντας όμως τις οδηγίες στοματικής υγειινής που θα του δοθούν. Σημαντικό είναι οι γονείς να γνωρίζουν πως ο περιοδικός κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος του τραυματισμένου μονίμου δοντιού είναι απαραίτητος, άρα μετά το τέλος των διακοπών τους η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο είναι επιβεβλημένη.

Τίνα Ροϊνιωτη
Παιδοοδοντίατρος



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή