Οι πρώτες διακοπές του παιδιού μαζί με τον παππού και τη γιαγιά


Το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεγνοιασιάς , ανεμελιάς και ξεκούρασης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες .Οι πολυήμερες διακοπές ολόκληρης της οικογένειας συχνά αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων καθώς και της έλλειψης οικονομικών πόρων από την πλευρά των γονιών . Εξαιτίας των παραπάνω δυσκολιών οι γονείς συχνά επιλέγουν το παιδί τους να παραθερίσει κοντά στο παππού και στη γιαγιά διότι έχουν επίγνωση ότι το σπιτικό τους θα του παρέχει ασφάλεια και θαλπωρή .

Συνήθως οι πρώτες διακοπές του παιδιού μακριά από οικογένεια του είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Από τη μια πλευρά οι γονείς αισθάνονται ένοχες διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες του παιδιού τους και από την άλλη πλευρά για το παιδί αυτή η νέα κατάσταση αποτελεί τον πρώτο μεγάλο αποχωρισμό από τους γονείς του .Προκειμένου αυτές οι πρώτες διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά να μη καταλήξουν σε μια δυσάρεστη εμπειρία οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ηλικία του παιδιού, τη συναισθηματική του ωριμότητα καθώς και τις προτιμήσεις που τυχόν μπορεί να έχει το παιδί για κάποιον συγκεκριμένο παππού ή γιαγιά.

Η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει ένα παιδί να κάνει διακοπές μακριά από τους γονείς είναι από τα 4-5 έτη, διότι σ’ αυτήν την ηλικία, το παιδί είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετείται , διαθέτει μεγαλύτερη συναισθηματική ωριμότητα να ανταπεξέλθει σε νέες καταστάσεις καθώς και οι ικανότητες και δεξιότητες επικοινωνίας έχουν εξελιχθεί αρκετά ώστε να συνεννοείται και να εκφράζει σε ικανοποιητικό βαθμό τα συναισθήματα του.

Για μια πιο ομαλή προσαρμογή οι γονείς θα μπορούσαν να παροτρύνουν το παιδί τους να πάρει από το σπίτι ένα αντικείμενο που για εκείνο θα έχει ιδιαίτερη σημασία όπως το αγαπημένο αρκουδάκι του ,μαξιλάρι ή παιχνίδι ,μία οικογενειακή φωτογραφία, κ.α . Αυτό το αντικείμενο θα του θυμίζει τη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας και παράλληλα θα του προσφέρει ιδιαίτερη παρηγοριά προκειμένου να ζήσει ευχάριστα την πρώτη του μεγάλη περιπέτεια. Επίσης θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό οι γονείς να συνόδευαν το παιδί τους στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς και να έμεναν μαζί του για σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδανικό θα ήταν να έχουν προηγηθεί κάποιες σύντομες επισκέψεις στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να αισθανθεί ασφάλεια, μένοντας μακριά από την οικογένεια του. Στο πρώτο διάστημα του αποχωρισμού οι γονείς θα πρέπει να έχουν τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με το παιδί τους ώστε να μη αισθανθεί εγκαταλελειμμένο.

Είναι σημαντικό να παρέχεται στο παιδί η δυνατότητα να επικοινωνεί τηλεφωνικά οποιαδήποτε στιγμή αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει με την οικογένεια του . Τις πρώτες ημέρες συνήθως η τηλεφωνική επικοινωνία είναι πιο συχνή κι όσο περνά ο καιρός, αραιώνει. Αν παρόλα αυτά περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και εκείνο νιώθει δυσάρεστα μακριά από τους γονείς τότε είναι καλύτερο να επιστρέψει στο σπίτι. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι γονείς του δείχνουν τη συναισθηματική τους διαθεσιμότητα και ταυτόχρονα φαίνονται να σέβονται την προσωπικότητα του παιδιού .

Η συμβολή του παππού και της γιαγιάς για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σπίτι τους είναι ιδιαίτερα σημαντική . Θα χρειαστεί να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή για τυχόν συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί .Η στάση τους θα πρέπει να είναι υποστηρικτική και ενθαρρυντική απέναντι στο παιδί και να αποφεύγουν χλευαστικά ή υποτιμητικά σχόλια όπως : «είσαι δειλός-ή, φοβητσιάρης-α κ.α»

Οι πρώτες διακοπές του παιδιού μακριά από την οικογένεια του είναι μια εποικοδομητική εμπειρία καθώς επιτρέπει στο παιδί να ωριμάσει , να ανεξαρτητοποιηθεί , να δοκιμαστεί και να μετρήσει τις δυνάμεις του μακριά από το σπίτι. Η σωστή προετοιμασία του παιδιού από την πλευρά των γονιών θα βοηθήσει ώστε οι πρώτες διακοπές μακριά τους να έχουν αίσια έκβαση .

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...




    Στην κορυφή