Οι δίαιτες-εξπρές... παχαίνουν


Προκαλούν έντονο στρες, οδηγώντας στη συνέχεια σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού και γρήγορη απόκτηση των κιλών που έχουν χαθεί. SOS και για τον κίνδυνο μεταβολής του DNA

Στρες προκαλούν οι δίαιτες-εξπρές, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οδηγώντας στη συνέχεια σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού και γρήγορη απόκτηση των κιλών που έχουν χαθεί.
Μάλιστα, εκτός από τον κίνδυνο να αυξήσει κανείς το βάρος του περισσότερο απ' ό,τι πριν από τη δίαιτα «γιο γιο», όπως ονομάζονται οι δημοφιλείς δίαιτες που υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους, διατρέχει τον κίνδυνο να μεταβληθεί το DNA τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό σε μελλοντικές καταστάσεις άγχους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience», μελέτησαν τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και στη συμπεριφορά ποντικιών σε σχέση με το είδος δίαιτας στην οποία υποβλήθηκαν.

Οσα πειραματόζωα είχαν ακολουθήσει δίαιτες-εξπρές (περιορισμός των καθημερινών θερμίδων κατά 25% μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα) και ήταν στρεσαρισμένα, στη συνέχεια έτρωγαν περισσότερες λιπαρές τροφές σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Μέσα σε τρεις εβδομάδες τα ποντίκια έχασαν 10-15% του αρχικού τους βάρους, αλλά αυξήθηκαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτικοστερόνης, εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και τροποποίηση γονιδίων τους που ρυθμίζουν το στρες και τη διατροφή. Οι απότομες δίαιτες κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους στο καθημερινό στρες και δημιουργούν στον εγκέφαλο μία επείγουσα ανάγκη για λήψη τροφής.

«Τα πορίσματά μας δείχνουν ότι η δίαιτα όχι μόνο αυξάνει το στρες, κάνοντας την επιτυχή απώλεια βάρους πιο δύσκολη, αλλά επίσης μπορεί να επαναπρογραμματίσει τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στα μελλοντικά άγχη και να αυξήσει έτσι τη συναισθηματική ανάγκη για φαγητό», εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας, νευροεπιστήμονας Τρέισι Μπέιλ. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αλλαγές στο γενετικό υλικό εξαιτίας εμπειριών είναι δυνατές και η διαδικασία ονομάζεται επιγενετική.

Οταν ένας άνθρωπος βιώνει στρες, απελευθερώνονται ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, η οποία σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους αυξάνεται σε χρόνια υψηλά επίπεδα, οδηγώντας σε αύξηση της όρεξης και, κατά συνέπεια, του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με τον Μπέιλ, η διαίτα δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού «ο εγκέφαλος δουλεύει εναντίον μας», ενώ φάνηκε αισιόδοξος για την ανάπτυξη φαρμάκων στο μέλλον που θα στοχεύουν στις βιοχημικές οδούς του στρες.


Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή