ΟΧΙ ΣΤΕΝΤ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ


Η τοποθέτηση στεντ (ειδικό πλέγμα το οποίο κρατά ανοιχτές τις αρτηρίες που έχουν εμφανίσει απόφραξη) στον εγκέφαλο ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό προκειμένου να προληφθεί ένα δεύτερο επεισόδιο φαίνεται ότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αντιθέτως ως καλύτερη λύση παρουσιάζεται η χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας και η αλλαγή του τρόπου ζωής στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στο Τσάρλεστον μετά από μελέτη 451 ασθενών από 50 διαφορετικά κέντρα. Ολοι οι εθελοντές είχαν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχαν εμφανίσει συμπτώματα εγκεφαλικού εξαιτίας στένωσης μιας μεγάλης αρτηρίας του εγκεφάλου.

Διπλάσια ποσοστά θανάτου
Όπως προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», οι ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε στεντ και έλαβαν παράλληλα φαρμακευτική θεραπεία εμφάνισαν περισσότερο από διπλάσια ποσοστά δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου κατά τον μήνα μετά την επέμβαση σε σύγκριση με όσους έλαβαν μόνο φαρμακευτική θεραπεία.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν από αυτά τα αποτελέσματα. Πίστευαν ότι η χρήση στεντ θα ήταν ωφέλιμη για τους ασθενείς – για την ακρίβεια ανέμεναν μείωση του κινδύνου δεύτερου επεισοδίου ή θανάτου κατά 35% σε διάστημα διετίας.
Ωστόσο τα στοιχεία που ήλθαν στο φως κατά τη διάρκεια της μελέτης, ανάγκασαν τους υπευθύνους του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Νευρολογικές Διαταραχές και τα Εγκεφαλικά (NINDS) των ΗΠΑ, να σταματήσουν πρόωρα τη δοκιμή στους ασθενείς.

Σωτήρια τα φάρμακα
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 14,7% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό ή πέθανε μέσα στις πρώτες 30 ημέρες από την αρχή της μελέτης. Την ίδια στιγμή στην ομάδα που έλαβε μόνο φαρμακευτική θεραπεία (αντιπηκτικά φάρμακα καθώς και φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης) και προχώρησε σε απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής το ποσοστό δεύτερου εγκεφαλικού ή θανάτου ήταν μόνο 5,8%.

Ο κίνδυνος από την τοποθέτηση στεντ όμως φάνηκε να διαρκεί για διάστημα πολύ μεγαλύτερο του μήνα. Κατά τη διάρκεια ενός έτους παρακολούθησης των ασθενών το 20,5% των εθελοντών της ομάδας που έλαβε το πλέγμα υπέστη δεύτερο επεισόδιο ή πέθανε. Στην ομάδα των φαρμάκων το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,5%.

Απάντηση στα ερωτήματα
«Η μελέτη αυτή δίνει τελικώς την απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολούσε επί μακρόν τους γιατρούς – ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί ένα καταστροφικό δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου» ανέφερε ο δρ Γουόλτερ Κόροσετς, διευθυντής του Ινστιτούτου NINDS το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη. Ο δρ Κόροσετς προσέθεσε ότι «ξέρουμε πλέον μετά από αυτή τη μελέτη σε μεγάλη ομάδα ασθενών ότι η συγκεκριμένη συσκευή που μελετήσαμε (επρόκειτο για το σύστημα στεντ Wingspan της εταιρείας Stryker) δεν είχε οφέλη για τους ασθενείς».

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή