ΟΧΙ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ


Τα υγιή άτομα που λαμβάνουν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους ως «ασπίδα» ενάντια στα καρδιακά και στα εγκεφαλικά επεισόδια, μάλλον θα έπρεπε να αναθεωρήσουν την τακτική τους. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν βρετανοί ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine, οι υγιείς που λαμβάνουν σε μόνιμη βάση το διάσημο Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο (ΜΣΑΦ) πιθανώς κάνουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό στον οργανισμό τους.

Κίνδυνος για τους υγιείς

Από την ανάλυση των ειδικών της Ιατρικής Σχολής St George του Πανεπιστημίου του Λονδίνου η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 100.000 άτομα προέκυψε ότι ο κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας είναι πολύ υψηλός στους υγιείς που λαμβάνουν προληπτικώς ασπιρίνη. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα οι ερευνητές αναφέρουν ότι μόνο τα άτομα με ιστορικό καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού θα έπρεπε να λαμβάνουν το φάρμακο σε τακτική βάση.

Η ασπιρίνη προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Εχουν επίσης υπάρξει αναφορές σχετικά με προληπτική δράση της εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο φάρμακο αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας, όπως η γαστρορραγία αλλά και η αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Ετσι υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το αν το συγκεκριμένο ΜΣΑΦ πρέπει να λαμβάνεται μόνο από άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ή και από τους υγιείς.

Επίσημες οδηγίες σχετικά με το ζήτημα εκδόθηκαν στη Βρετανία το 2005 από τις αρμόδιες Βρετανικές Εταιρείες στις οποίες περιλαμβάνονται η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, η Βρετανική Εταιρεία Υπέρτασης και η Ενωση για τα Εγκεφαλικά. Σύμφωνα με αυτές, τα άτομα άνω των 50 ετών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου πρέπει να λαμβάνουν 75 mg ασπιρίνης σε καθημερινή βάση. Οι βρετανικές αρχές κατέληξαν πάντως το 2008 ότι η προληπτική λήψη ασπιρίνης πρέπει να αποφεύγεται εάν δεν υπάρχει ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου.

Αύξηση πιθανοτήτων εσωτερικής αιμορραγίας

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από εννέα κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν συνολικά 102.621 ασθενείς. Αν και όπως αναφέρουν στα άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη παρουσιάστηκε μείωση κατά 20% στα μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, δεν εμφανίστηκε μείωση στους θανάτους εξαιτίας καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και καρκίνου. Την ίδια στιγμή όμως ο κίνδυνος εν δυνάμει απειλητικής ακόμη και για τη ζωή εσωτερικής αιμορραγίας αυξήθηκε κατά 30%.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Καουζίκ Ρε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC «εάν 73 άτομα λάβουν ασπιρίνη για διάστημα περίπου έξι ετών, θα εμφανιστεί ένα περιστατικό πιθανώς σοβαρής αιμορραγίας. Εάν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα λάβουν ασπιρίνη 160 άτομα προλαμβάνεται μόνο ένα καρδιακό επεισόδιο το οποίο δεν θα ήταν ούτως ή άλλως θανατηφόρο». Ο καθηγητής προσέθεσε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως «δεν υπάρχει σαφές όφελος από τη λήψη ασπιρίνης, το φάρμακο δεν επιμηκύνει τη ζωή σε καμία περίπτωση. Τελικώς φαίνεται ότι για τα υγιή άτομα το μόνο που προσφέρει είναι καθαρή ζημία».

Όπως ορίζει ο θεράπων γιατρός

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η Νατάσα Στιούαρτ, νοσηλεύτρια στο Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς τόνισε ότι «η ασπιρίνη βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με διαγνωσμένη καρδιοπάθεια. Η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών πρέπει να συνεχίσει τη λήψη του φαρμάκου όπως την έχει ορίσει ο θεράπων γιατρός. Η συμβουλή μας προς τα άτομα που δεν έχουν συμπτώματα καρδιοπάθειας ή διαγνωσμένη καρδιοπάθεια είναι να μην λαμβάνουν ασπιρίνη καθώς ο κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας πιθανώς είναι μεγαλύτερος από τα όποια οφέλη του φαρμάκου».

Η κυρία Στιούαρτ κατέληξε ότι εάν ένα άτομο λαμβάνει ασπιρίνη με συνταγή γιατρού και ανησυχεί για την υγεία του, δεν πρέπει να σταματήσει τη λήψη του φαρμάκου αλλά να συζητήσει τις επιλογές του με τον γιατρό του.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή