ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ: "ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ"


"Η από 7/4/2011 υπ΄αριθμόν 25 εγκύκλιος του ΙΚΑ, που αφορά στη χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων και μέσων αποφόρτισης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό, αποτελεί σταθμό στα δρώμενα για το διαβήτη στη χώρα μας, αφού για πρώτη φορά αναφέρεται ο όρος διαβητικό πόδι σε δημόσιο έγγραφο και για πρώτη φορά ανακοινώνεται από την πολιτεία μέτρο για την μείωση των ακρωτηριασμών λόγω διαβήτη", επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων-Σωματείων Ατόμων με Διαβήτη και προσθέτει:

"Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία μας έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, που είναι η αναγνώριση αυτής της σοβαρής επιπλοκής, μιας επιπλοκής που οδηγεί, κάθε 30 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο, έναν άνθρωπο σε ακρωτηριασμό και αναπηρία και επιβαρύνει με τεράστια ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιστεύουμε ότι αυτή η εγκύκλιος ανοίγει το δρόμο για να ληφθούν επιτέλους και στη χώρα μας αποφάσεις, με στόχο τη μείωση των ακρωτηριασμών, αποφάσεις που οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει από την δεκαετία του 1980 με την Συνθήκη του Αγίου Βικεντίου. Η χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων και μέσων αποφόρτισης στα άτομα με διαβήτη που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό, είναι ένα από τα τρία βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν τα συστήματα υγείας για να μειώσουν τους ακρωτηριασμούς και να κερδίσουν πόρους, σύμφωνα με παγκόσμιες οικονομοτεχνικές μελέτες.

Ευχαριστούμε θερμά την διοίκηση του ΙΚΑ και προσωπικά το Διοικητή κ. Ρομπέρτο Σπυρόπουλο που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας, για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και επτά ολόκληρα χρόνια, αλλά και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής και συγκεκριμένα τους εξειδικευμένους στο Διαβήτη ιατρούς κ.κ. Χρ. Ζούπα, Ν. Τεντολούρη και Π. Λαθούρη και την υπάλληλο του τμήματος παροχών του Οργανισμού κα. Τσουρακάκη, που συστάθηκε από το ΙΚΑ, προκειμένου να καταθέσει εισηγητική έκθεση για το εν λόγω ζήτημα στη Διοίκηση του ΙΚΑ.

Αναμένομε την εφαρμογή της εγκυκλίου στην πράξη και στη συνέχεια, αν υπάρξουν προβλήματα, θα σταλεί επιστολή στη Διοίκηση του ΙΚΑ με διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα είναι σύμφωνες πάντα με ισχύουσες Ευρωπαϊκές Διαδικασίες και θα αφορούν κυρίως στη διασφάλιση της καταλληλότητας και τον αντικειμενικό έλεγχο των παρεχόμενων προϊόντων, κάτι που αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για να αποβεί αυτό το μέτρο παροχή με κοινωνικό και οικονομικό όφελος".


    Στην κορυφή