ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ


"Αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών και προβλημάτων ψυχικής υγείας αποτελούν δυστυχώς συνηθισμένο φαινόμενο στις περισσότερες χώρες όπου εφαρμόζονται θεραπείες-σοκ για την οικονομία", επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσθέτουν:

"Οι ΟΠ έχουμε προβάλλει τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας με ανακοινώσεις και Ημερίδες που αφορούν την Ψυχική Υγεία την εποχή της κρίσης και του μνημονίου, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση των υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Έχουμε σταθεί κριτικά απέναντι στις πολιτικές και οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης αλλά και των άλλων ευρωπαίκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς καταλήστευση της κοινωνίας και των φυσικών της πόρων και διεκδικώντας και από την ΕΕ πολιτικές για δίκαιη κατανομή των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επενδύσεις για Πράσινη στροφή στην οικονομία με ταυτόχρονες απαντήσεις για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που δε θα αποτελούν επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Αν όμως συνεχιστούν οι μοιραίες πολιτικές που αδρανοποιούν κοινωνικά και οικονομικά την ελληνική κοινωνία, θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος για τραγική κοινωνική εξέλιξη. Καθώς η επίπλαστη ευμάρεια και ο εγλωβισμός στο νεο καταναλωτικό μοντέλο έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των νοικοκυριών στα γκισέ των Τραπεζών και στον ανεξέλεγκτο δανεισμό, η βίαιη καταδάφιση των εισοδημάτων με εκτεταμένη ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, έκτακτες εισφορές, εφεδρεία, οδηγούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Όλο αυτό το ασφυκτικό τοπίο και οι επιπτώσεις του στην καθημερινή μας ζωή, οδηγούν δυστυχώς αρκετούς απελπισμένους και σε σκέψεις ή αποφάσεις αυτοκτονίας.

Από την άποψη αυτή, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε την πρόταση του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου για δημιουργία Πανελλήνιου Δικτύου πρόληψης αυτοκτονιών, στην καλύτερη περίπτωση ανεδαφική, μόνο για εφυσυχασμό συνειδήσεων, στη χειρότερη υποκριτική, καθώς οι δομές ψυχοκοινωνικής φροντίδας που θα σήκωναν το κύριοι βάρος μιας σοβαρής προσπάθειας, υπόκεινται στις περικοπές του μνημονίου.

Δεν μπορούμε παρά να κάνουμε έκκληση γι αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο. Η Κοινωνία των Πολιτών θα ξυπνήσει, νέες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης θα αναδειχθούν και θα εξυψώσουν την αξία του ανθρώπου και γι αυτές θα πρέπει να αγωνιστούμε. Οι Οικολόγοι Πράσινοι λέμε όχι στην απελπισία και το μηδενισμό, ναι στο όραμα, στην αγωνιστικότητα και στον αυτοέλεγχο".



    Στην κορυφή