ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ.) συμμετείχε ως κύριος χορηγός στο 1ο Ελληνο-Κυπριακό Ιατροϊστορικό συνέδριο, που έγινε στη Λευκωσία της Κύπρου και διήρκησε τρεις ημέρες από τις 2 μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2011.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Δ΄ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παν/κό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Ένωση Καθηγητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του
Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συνέδριο, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε και έλαβε χώρα στη Λευκωσία της Κύπρου, είχε στόχο να αναδείξει τους δεσμούς της Ιατρικής ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, από την αρχή της ιστορικής περιόδου μέχρι σήμερα.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου αναδύθηκε έντονα η συμβολή του χαλκού στην οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη του νησιού, καθώς και οι ευεργετικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η ιστορική πινακίδα του Ιδαλίου, που αφορά στην πρώτη γραπτή συμφωνία (συμβούλου) ομαδικής περίθαλψης τραυματιών πολέμου έναντι προνομίων, την οποία παραχώρησε το βασίλειο του Ιδαλίου στον Ιατρό Ονάσιλο και στους αδελφούς του, χρονολογείται στον 2ο Π.Χ αιώνα και είναι κατασκευασμένος από μπρούτζο (κράμα χαλκού με κασσίτερο), μαρτυρία που αποδεικνύει τη σημασία του μετάλλου ήδη από εκείνη την εποχή.

Το ΕΙΑΧ διοργάνωσε δορυφορικό συμπόσιο που έγινε το Σάββατο στις 3 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:30, με θέμα «Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαλκού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Το Προεδρείο που το αποτελούσαν οι, Δρ. Γεώργιος Πετρίκκος και Δρ. Απόστολος. Αρμαγανίδης, συντόνισαν τους τρεις ομιλητές που πλαισίωσαν το συμπόσιο, δίνοντας ο καθένας τη δική του επιστημονική γνώση γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες του χαλκού.

Τη συνεδρία άνοιξε με χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΧ κ. Νίκος Βεργόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή για την ευκαιρία που έδωσε στο ΕΙΑΧ να συμμετάσχει σε αυτό το συνέδριο και να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα του αντιμικροβιακού χαλκού.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρώτο ομιλητή τον Δρ. Γεώργιο. Κωνσταντίνου, Πρώην Διευθυντή Γεωλογικής Υπηρεσίας Κύπρου, Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, όπου εμπεριστατωμένα παρουσίασε τη συμβολή των ορυχείων χαλκού στην περιοχή του Τροόδου από την αρχαιότητα, καθώς και τη διαδικασία εξόρυξης του μετάλλου.

Δεύτερη ομιλήτρια η κα Μαρία Σουλή, Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Παθολογική Κλινική Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ», παρουσίασε αποτελέσματα μελέτης της αντιμικροβιακής δράσης του χαλκού έναντι πολυανθεκτικώνgram-αρνητικών μικροβίων από Ελληνικά νοσοκομεία.

Τρίτος ομιλητής ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπεδικός χειρουργός Γενικός Γραμματέας Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΕΙΑΧ, παρουσίασε την εφαρμογή και τις προοπτικές του αντιμικροβιακού χαλκού σε μονάδες ΜΕΘ αλλά και σε γενικότερους δημόσιους χώρους όπως σχολεία κλπ.

Στους συνέδρους μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό - με όλα τα τελευταία επιστημονικά νέα γύρω από τον αντιμικροβιακό χαλκό.

Το ενδιαφέρον των συνέδρων κατά τη διάρκεια και των τριών ομιλητών ήταν έκδηλο και ολοκληρώθηκε με ολοκληρωμένες απαντήσεις που δόθηκαν σε απορίες και σχόλια που διατυπώθηκαν.



    Στην κορυφή