ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ


[ Σε ανακοίνωση του στις 19 Ιανουαρίου, ο ΕΦΕΤ έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων του επίσημου ελέγχου εμφιαλωμένων νερών για το 2011."Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι, για πρώτη φορά,", επισημαίνουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι Πράσινοι, "ένας επίσημος φορέας αναγνωρίζει ότι «όσον αφορά στο εξασθενές χρώμιο μελετάται η ανάγκη θέσπισης εθνικού ορίου» και αυτό γιατί ο ΕΦΕΤ κρίνει ότι πρέπει να αξιολογούνται «αναδυόμενοι» κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.

Σημειώνουμε θετικά τη διαφοροποίηση της επίσημης ανακοίνωσης από την αρχική δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Μίχα ο οποίος σχολιάζοντας τη βλαπτικότητα του εξασθενούς χρωμίου αναφέρθηκε σε «προσωπικές και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις επιστημόνων». Θυμίζουμε επίσης πως και στην Ελλάδα η βλαπτικότητα του εξασθενούς χρωμίου έχει τεκμηριωθεί τόσο από τα αποτελέσματα του επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ τον Ιανουάριο του 2011 καθώς και από τα αποτελέσματα-καταπέλτης της επιδημιολογικής μελέτης Λινού για τα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ελπίζουμε ότι τόσο ο ΕΦΕΤ, όσο κυρίως το Υπουργείο Υγείας το οποίο ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για τα αποτελέσματα των ερευνών μας, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και θα προχωρήσουν άμεσα: σε συστηματικό έλεγχο σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά και σε θεσμοθέτηση διακριτού, πανελλαδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Η επίκληση της μη ύπαρξης τέτοιου νομοθετημένου ορίου από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας, όπως συνέβη στην επίσημη απάντηση που έλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι από τον ΕΦΕΤ κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, είναι ξεκάθαρη υπεκφυγή και άρνηση ανάληψης ευθύνης."

Η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, δήλωσε σχετικά: «Ο ΕΦΕΤ, ενώ αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου, παραπέμπει ακόμη μια φορά στις καλένδες την θεσμοθέτηση ορίου του στα όρια του ανιχνεύσιμου. Η αρχή της προφύλαξης επιβάλει, όμως, να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι για την ασφάλεια του νερού που πίνουμε και να αποσυρθούν από την αγορά τα εμφιαλωμένα νερά που ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.»


    Στην κορυφή