OI OIKOΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι όπως επισημαίνουν, "είναι το μοναδικό κόμμα που έθεσε έγκαιρα το κρίσιμο ζήτημα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης το 2009 και το 2010 με δυο επερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο όπου ζητήσαμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επέβαλε την υποχρεωτική υπερκοστολόγηση των φαρμάκων προκαλώντας αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 29/2 και συγκεκριμένα στα άρθρα 21 ,22.23 που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχουν ρυθμίσεις στην σωστή κατεύθυνση. Επικροτούμε την έστω και σταδιακή εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας. Επίσης είναι θετικό το μέτρο της αύξησης του ποσοστού συνταγογράφησης των γενόσημων στο 50% από το 18% που ήταν μέχρι σήμερα. Στην σωστή κατεύθυνση είναι και η μείωση κατά 50% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων μόλις λήξει η πατέντα τους.

Οι προτάσεις μας είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων από το 2011 (http://goo.gl/NfPgg) και είναι σαφείς και εφαρμόσιμες:

Άμεση και καθολική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου
Πλήρης απελευθέρωση προς τα κάτω της τιμής των γενόσημων φαρμάκων
Ο ΕΟΠΥΥ να προχωρεί κάθε χρόνο σε μειοδοτικό διαγωνισμό και να εγκρίνει τις τρεις φθηνότερες προσφορές εφόσον έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκου
Τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού
Αναβάθμιση και ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή του ΕΟΦ
Εκστρατεία ενημέρωσης κατά της υπερκατανάλωσης φαρμάκων και ιδιαίτερα των αντιβιοτικών
Να αρχίσει διαβούλευση στην κοινωνία με το ερώτημα γιατί και για ποιον «θεραπεύεται» ο «ασθενής»
Ανακύκλωση όλων των ληγμένων φαρμάκων
Ενίσχυση της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας στον τομέα της έρευνας και της εξαγωγικής δραστηριότητας στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού.

Το νομοσχέδιο στο σύνολο του κινείται στη λογική της ΤΡΟΙΚΑΣ για μείωση πάση θυσία των δαπανών για την υγεία και την ασφάλιση καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις και διαλύει ουσιαστικά το κράτος πρόνοιας.

Η όποια εξοικονόμηση χρημάτων από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να διοχετεύεται στην αναβάθμιση του ΕΣΥ την αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζομένων σε αυτό και την βιωσιμότητα του καταρρέοντος ασφαλιστικού συστήματος. Κάθε νόμος που ψηφίζει η κυβέρνηση δεν έχει γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων παρά μόνο την ικανοποίηση των συμφερόντων των τραπεζών και των πολυεθνικών.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός συμπεριφέρνονται σαν «υπηρέτες δυο αφεντάδων»."



    Στην κορυφή