ΟΙ ΦΥΤΡΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ E.COLI


Οι φύτρες ευθύνονται για τη μόλυνση με το βακτήριο E.Coli που προκάλεσε τον θάνατο 30 ανθρώπων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του ομοσπονδιακού υγειονομικού Ινστιτούτου Robert Koch της Γερμανίας Ράινχαρντ Μπούργκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο των τριών ομοσπονδιακών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για το θέμα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, "οι άνθρωποι που έχουν καταναλώσει φύτρα έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αιμορραγικές διάρροιες και άλλα συμπτώματα της μόλυνσης από το βακτήριο Eceh από όσους δεν έχουν καταναλώσει", είπε ο Ράινχαρντ Μπούργκερ.

Υπήρξαν πολλές αναλύσεις στις καλλιέργειες και στα προϊόντα μίας μονάδας στη βόρεια Γερμανία, οι οποίες δεν απέδειξαν αδιάσειστα την παρουσία του βακτηρίου, αλλά "η σειρά των ενδείξεων είναι τόσο σοβαρή" που μπορούμε πλέον να ταυτοποιήσουμε την πηγή της μόλυνσης, εξήγησαν οι αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών της Γερμανίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου έλαβαν μέρος το RKI, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και τη Διατροφική Ασφάλεια και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνου.

Ανακοίνωσαν επισήμως την άρση του συναγερμού επί της κατανάλωσης αγγουριών, τοματών και ωμών πράσινων σαλατών, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ευρωπαίους αγρότες.

"Τα τρία ινστιτούτα μας συμφωνούν ως προς το ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος διατήρησης αυτών των συστάσεων" για την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των αγροτικών προϊόντων, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Επίσης φαίνεται ότι "η πηγή της μόλυνσης δεν είναι πλέον ενεργή" και "ο αριθμός των νέων ασθενών μειώνεται", σύμφωνα με τους γερμανούς αξιωματούχους του υγειονομικού τομέα.

"Δεν υπάρχει άλλη σοβαρή εκδοχή από τα φύτρα", εξήγησε ο Ράινχαρντ Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αν οι αρχές είναι 100% βέβαιες ότι δεν υπάρχει άλλη πηγή μόλυνσης πέραν των φύτρων.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή