ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι μεσήλικες και οι νεαροί ενήλικες που τρώνε πολλές φυτικές ίνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια μετέπειτα στη ζωή τους.

Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνα που συσχετίζουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας και αυξημένης χοληστερόλης.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 11.079 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών (η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 47 χρόνια).

Οι ερευνητές, αφού χώρισαν τους εθελοντές σε τέσσερις ομάδες, αναλόγως με το πόσες φυτικές ίνες έτρωγαν σε καθημερινή βάση, υπολόγισαν τις πιθανότητες που είχαν να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνυπολογίζοντας άλλους παράγοντες που ενέχουν κίνδυνο για την καρδιά, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους εθελοντές ηλικίας 20 έως 39 ετών και σε όσους ήταν 40 έως 59

Πηγή Ζougla.gr


    Στην κορυφή