OI ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ


Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο πυλώνα της ολοκληρωμένης εθνικής διατροφικής πολιτικής. Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εξετάζει τις διατροφικές συνήθειες και τα δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων με σκοπό την εκτίμηση της έκθεσης των καταναλωτών σε ένα πιθανό διατροφικό κίνδυνο και την ενημέρωσή τους για την επιλογή της βέλτιστης, από όλες τις απόψεις, διατροφής. Σε αυτό το πλαίσιο – και σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις για μια επιστημονική και τεκμηριωμένη προσέγγιση σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου των τροφίμων – οι δράσεις του Ε.Φ.Ε.Τ. περιλαμβάνουν :


Α. Διατροφικές συνήθειες και έρευνα συμπεριφοράς των καταναλωτών

Παρακολούθηση της πιλοτικής μελέτης "Τι περιλαμβάνει το διαιτολόγιο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ; (EU MENU)" με στόχο τη συλλογή αξιόπιστων και λεπτομερών στοιχείων για την κατανάλωση τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διεξαγωγή διατροφικής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση και την πρόσληψη αλατιού από το ευρύ κοινό, τα αποτελέσματα της οποίας θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολιτικών βασισμένων σε επιστημονικά δεδομένα.

Σχεδιασμός διεξαγωγής μελέτης συλλογής στοιχείων κατανάλωσης ενεργειακών ποτών σε παιδιά λυκείου. Η συλλογή των δεδομένων κατανάλωσης θα πραγματοποιηθεί μέσω ερωτηματολογίων, από την επεξεργασία των οποίων θα συλλεχθούν πληροφορίες σχετικές με τους λόγους επιλογής τους, τυχόν ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με τα ενεργειακά ποτά κ.α.

Συμμετοχή σε μελέτη συλλογής δεδομένων κατανάλωσης ροφημάτων και ειδικότερα πρόσληψης νερού, σακχάρων και προσθέτων μέσω ροφημάτων σε παιδιά δημοτικού. Ο στόχος της μελέτης είναι η καταγραφή της πρόσληψης υγρών και νερού καθώς και της πρόσληψης σακχάρων μέσω ροφημάτων σε παιδιά δημοτικού. Θα διερευνηθεί η κατανάλωση αναψυκτικών, ενώ σε δεύτερη φάση τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν για εκτίμηση επικινδυνότητας σχετικά με την πρόσληψη προσθέτων.

Χάραξη στρατηγικού σχεδίου παρακολούθησης της χρήσης και κατανάλωσης προσθέτων και βιταμινών στα τρόφιμα με τον συντονισμό του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχων Τροφίμων του Ε.Φ.Ε.Τ.

Ευρωβαρόμετρο 2011 – αντίληψη των Ευρωπαίων καταναλωτών ως προς τους κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Τα αναλυτικά συμπεράσματα της έρευνας για τους Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. (http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/efet/efsa/eurobarometer)


Β. Επιστημονική Προσέγγιση για την ασφάλεια των τροφίμων

Παρακολούθηση εκ μέρους του Ε.Φ.Ε.Τ., ως το Εθνικό Εστιακό Σημείο της EFSA, των επιστημονικών εξελίξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων μέσα από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA).
Διασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών και της ανταλλαγής δράσεων και πληροφοριών σχετικά με την αξιολόγηση και την επικοινωνία της επικινδυνότητας.
Συμμετοχή σε ασκήσεις προσομοίωσης διατροφικών κρίσεων που οργανώνει η EFSA και διασφάλιση της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές.
Λειτουργία του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων του Ε.Φ.Ε.Τ. ως γνωμοδοτικό όργανο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
Συνεργασία με πληθώρα επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων από το χώρο των τροφίμων, με τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων, όπως και με επιστημονικούς φορείς ή Ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την Επιστήμη των Τροφίμων και τη Δημόσια Υγεία.
Οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων σχετικά με τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη και την ασφάλεια των τροφίμων.


Γ. Διεθνείς συνεργασίες – Εθνικό Σημείο Codex Alimentarius

Διάχυση πληροφοριών και εγγράφων εργασίας στις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους εταίρους.
Διαμόρφωση εθνικών θέσεων μέσω συσκέψεων.
Συντονισμός των αρμόδιων αρχών για εθνική εκπροσώπηση.
Οργάνωση δημόσιας διαβούλευσης.




    Στην κορυφή