ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ


Oι ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι άνθρωποι κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν από καρδιακή πάθηση και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Psychological Bulletin.

Η ερευνήτρια Τζούλια Μποεμ έψαξε σε ιατρικές βάσεις δεδομένων και ανέσυρε μελέτες, οι οποίες περιείχαν καταγραφές ψυχολογικής ευεξίας και καρδιαγγειακής υγείας.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ευτυχία και το αίσθημα ικανοποίησης φαίνεται να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, καπνίσματος ή σωματικού βάρους του ατόμου. Την έρευνα επιβεβαιώνει άλλωστε και το γεγονός ότι είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Η Δρ. Τζούλια Μποεμ και οι συνεργάτες της πάντως, τονίζουν ότι το έργο τους καταδεικνύει μόνο μια συνάφεια και δεν είναι απόδειξη ότι η ψυχική ευημερία αποτελεί θωράκιση κατά των καρδιακών παθήσεων.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr
    Στην κορυφή