ΟΕΝΓΕ: ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ 18/11 ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλεί τις Ενώσεις Γιατρών από κοινού με τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων να προχωρήσουν από την ερχόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου σε καταλήψεις των γραφείων Διοικητών και των Ταμείων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ θα λειτουργούν κανονικά και με δωρεάν πρόσβαση η ιατρική και νοσηλευτική δραστηριότητα. Οι καταλήψεις θα είναι διαρκείας με στόχο να ανασταλεί κάθε λειτουργία της Διοίκησης, να μην περικοπεί ούτε ένα κρεβάτι από τους οργανισμούς των Νοσοκομείων, να αποτραπούν οι συγχωνεύσεις κλινικών, να μην υπάρξει ούτε μία απόλυση εργαζομένου στα Νοσοκομεία. Η κατάληψη θα συνεχίζεται και τις μέρες της καθολικής απεργίας, ενώ την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις Γιατρών να πραγματοποιήσουν από κοινού με τα Εργασιακά Σωματεία Γενικές Συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η ΟΕΝΓΕ ανακοινώσε ακόμη:

"-Διαφωνούμε ριζικά με τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας και θα προκηρύξουμε κινητοποιήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους (φοιτητές ιατρικής, γιατρούς σε αναμονή για ειδικότητα), εφόσον κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών ιατρικής ενάντια στους φραγμούς στην εκπαίδευσή τους.

-Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή από τον κρατικό προϋπολογισμό σε λειτουργικές δαπάνες, μισθούς και εφημερίες. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους.

-Σχετικά με τις νοσοκομειακές κλίνες που δίνονται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές: ΔΕΝ τις αναγνωρίζουμε και δεν αφήνουμε κανένα ασθενή σε ράντζο όσο υπάρχουν διαθέσιμες «ιδιωτικές» κλίνες! Η προτεραιότητα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η αξιοπρεπής και ποιοτική νοσηλεία ΟΛΩΝ των πολιτών και όχι η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

-Δεν δεχόμαστε και δεν εφαρμόζουμε την Εφημερία Τομέα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν σαφέστατα ότι δεν θα δεχθούν κανένα πρόγραμμα εφημεριών «κατά τομέα» απ’ όποιον και αν καταρτιστεί. Το θεωρούμε παράνομο, διότι συνιστά αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας, αλλά και εντελώς ανέφικτο και άκρως επικίνδυνο. Αρνούμαστε να θέσουμε τις σταδιοδρομίες μας, τις οικογενειακές ζωές και το μέλλον μας σε κίνδυνο και σε νομικές περιπέτειες για να ικανοποιήσουμε τα ανεδαφικά καπρίτσια του Υπουργείου. Σε περίπτωση μήνυσης κατά γιατρού για υποτιθέμενο (ή μη) ιατρικό σφάλμα, ο γιατρός που έχει ασχοληθεί με περιστατικό του τομέα κι όχι της ειδικότητάς του είναι καταδικασμένος a priori!

-Θεωρώντας ότι η δίωξη κατά της ιατρού του Γ.Ν.Α. «Αττικό» για τα ράντζα, όπως και η περίπτωση της δίωξης κατά της Ένωσης Ξάνθης είναι εντελώς αβάσιμες και στοχεύουν μόνο στην τρομοκρατία του ιατρικού σώματος απαιτούμε να υπάρξει ανάκληση των διώξεων αυτών, άλλως θα υπάρξει μαζική, ισχυρή, έντονη και Πανελλαδική αντίδραση με συντονισμό της ΟΕΝΓΕ. Το αυτό ισχύει για κάθε άδικη δίωξη.

-Απαιτούμε να υπάρξει άμεση ενημέρωση του ιατρικού σώματος για την οικονομική κατάσταση στο ΤΣΑΥ και την απόπειρα ανταλλαγής ομολόγων που θα οδηγήσει σε μείωση αποθεματικών κατά 21%, εξανεμίζοντας τις κρατήσεις που έχουμε υποστεί".


    Στην κορυφή