OΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ


Το ΥΥΚΑ επαναφέρει την υποχρεωτική συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας για τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες (Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη , Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη, Ομεπραζόλη , Λανσοπραζόλη, Κετιριζίνη, Μελοξικάμη) από Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου 2012. (Ν 4052 /2012 (ΦΕΚ 41/Α/1-3-2012), Υπ. Απόφαση ΔΥΓ3(α)/οικ.ΓΥ/149, Έγγραφα ΕΟΠΥΥ 15341/ 3-4-2012 και 6-4-2012)

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απαντά, ότι "κάθε γιατρός συμβεβλημένος ή μη, θα πρέπει πάντα να αναγράφει πέραν της δραστικής ουσίας και το εμπορικό όνομα του σκευάσματος που επιλέγει κάθε φορά, για κάθε ασθενή μέσα σε παρένθεση.

Επίσης, καλείται να τοποθετεί σε κάθε συνταγή που εκδίδει κόκκινη σφραγίδα με τη σημείωση: «ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ». Εάν κάποιοι δε διαθέτουν κόκκινη σφραγίδα, καλούνται να το αναγράφουν με κόκκινο στυλό με κεφαλαία γράμματα.

Από τον ΙΣΑ δίδεται νομικός αγώνας μέσω του ΣτΕ, ώστε να υπάρξει απόρριψη των σχετικών διατάξεων του Εφαρμοστικού Νόμου που αφορά την αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας από γιατρό και τη διάθεση του φθηνότερου φαρμάκου από τους φαρμακοποιούς. Μέχρι την 1η Ιουνίου 2012, θα πρέπει να αντιδράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ με πολύπλευρους τρόπους ώστε να μην υπάρξει σε κάθε περίπτωση επέκταση του μέτρου για πλήρη εφαρμογή του σε όλα τα φάρμακα.

Η πίεση του ΙΣΑ, φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα, διότι με νέα εγκύκλιο που κυκλοφόρησε το ΥΥΚΑ μόλις χθες, ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα επιλογής και αλλαγής του φαρμάκου που χορηγεί ο θεράπων γιατρός."

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Παραμένει η δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων με τις επιλογές του ΥΥΚΑ, εκείνων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ του φθηνότερου φαρμάκου και του προτεινόμενου φαρμάκου από το θεράποντα γιατρό και εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν. Αν προσθέσει κάποιος την πρόσφατη ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται η συμμετοχή των χρονίως πασχόντων από 10% σε 25%, τότε γίνεται αντιληπτό ότι για μερικές κατηγορίες ασθενών, θα είναι απαγορευτική η δυνατότητα λήψης φαρμάκων επιλογής του θεράποντος γιατρού αλλά επίσης και η συνέχιση και αυτής της φαρμακευτικής θεραπείας.»


    Στην κορυφή