O υπερθυρεοειδισμός μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού


Σύμφωνα με τον Δρ Herng-Ching Lin του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊππέι στην Ταϊβάν και τους συνεργάτες του, υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πήξη του αίματος και δυσλειτουργία των επιθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων. Για να διερευνήσουν κατά πόσον ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση εγκεφαλικών επεισοδίων σε νέους, η ερευνητική ομάδα παρακολουθούσε 3.176 άνδρες και γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό και 25.408 χωρίς την συγκεκριμένη πάθηση για πέντε χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης ήταν από 18 έως 44 ετών.


Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 198 συμμετέχοντες στη μελέτη υπέστησαν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προήλθαν από περιορισμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μεταφράστηκε σε ένα ποσοστό κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε πέντε έτη, της τάξεως του 0,7 τοις εκατό. Ένα τοις εκατό των ασθενών που ήταν υπερθυροειδικοί υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, σε σύγκριση με το 0,6 τοις εκατό της ομάδας ελέγχου.


Αφού οι ερευνητές απομόνωσαν ορισμένους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και η καρδιακή νόσος, βρήκαν ότι τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό είχαν 44 τοις εκατό το περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.


Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο, ότι δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, διαιτητικούς παράγοντες, το σωματικό βάρος, τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό-παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.


Οι τρέχουσες διαπιστώσεις, καταλήγουν, να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρά άτομα, αν και ο απολύτως κίνδυνος ενός νέου ανθρώπου να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, με ή χωρίς , υπερθυρεοειδισμός παραμένει μικρός.

Πηγή Reuters


    Στην κορυφή