Ο μακροχρόνιος θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από παχυσαρκία και από σχετιζόμενα καρδιο-μεταβολικά νοσήματα


Φιλανδοί ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις από την διάρκεια της γαλουχίας σε βάθος χρόνου στην σύνθεση του γυναικείου σώματος και στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιο-μεταβολικών νοσημάτων δεκαετίες αργότερα.

Σε μια αναδρομική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Public Health Nutrition τον Αύγουστο του 2011, εξετάστηκαν 212 γυναίκες με μέση ηλικία 48 έτη, 16 με 20 χρόνια μετά την τελευταία τους εγκυμοσύνη. Έγινε ειδική μέτρηση της σύνθεσης του σώματός τους, ενώ πάρθηκαν και δείγματα αίματος για μέτρηση της γλυκόζης ορού, της ινσουλίνης και τω λιπιδίων. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το ιατρικό τους ιστορικό και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Τέλος αναζητήθηκαν τα ιατρικά τους αρχεία από την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού, ώστε να αντληθούν λεπτομερείς πληροφορίες για τις αλλαγές βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Βρέθηκε ότι, 16 με 20 χρόνια μετά την τελευταία εγκυμοσύνη, όσες μητέρες είχαν θηλάσει για λιγότερο από 6 μήνες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λιπώδους μάζας στο σώμα τους, ιδιαίτερα στην ανδροειδή περιοχή (κατανομή στην κοιλιά). Πιο συγκεκριμένα, 46.5% των μητέρων που θήλασαν λιγότερο από 6 μήνες είχαν υψηλό ποσοστό λίπους, συγκριτικά με 39% των μητέρων που θήλασαν για 6 με 10 μήνες και με 38% των μητέρων που θήλασαν για περισσότερο από 10 μήνες. Οι διαφορές αυτές ήταν στατιστικά σημαντικές και ανεξάρτητες από άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος πριν την εγκυμοσύνη, η έλευση ή όχι της εμηνόπαυσης, το κάπνισμα, το επίπεδο εκπαίδευσης, η σωματική δραστηριότητα τωρινή και στο παρελθόν και η τωρινή πρόσληψη ενέργειας με την διατροφή.

Επιπλέον, υψηλότερη λιπώδης μάζα στο σώμα των γυναικών συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη γλυκόζη ορού (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη),με σημαντικά πιο αυξημένη χοληστερίνη και LDL στο αίμα, όπως και με σημαντικά πιο αυξημένη συστολική και διαστολική πίεση αίματος.

Οι Φιλανδοί ερευνητές συμπεραίνουν ότι η μικρή διάρκεια θηλασμού και γαλουχίας κατά την διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας μπορεί να οδηγεί σε κατακράτηση βάρους και σε συνάθροιση λιπώδους μάζας, που έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για καρδιο-μεταβολικά νοσήματα (διαβήτη, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία) στην μετέπειτα, μεσήλικο ζωή.

H έρευνα αυτή έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα από τους πάρα πολλούς λόγους που:

1) ο θηλασμός δεν είναι μόνο σημαντικός για το παιδί αλλά και για τη μητέρα
2) έχει μεγάλη σημασία να θηλάσεις πολλούς μήνες ή χρόνια και όχι λίγους μήνες ή λίγο
3) το μητρικό γάλα δεν γίνεται απλό νεράκι που δεν οφελεί σε τίποτα μετά τους 6 μήνες.

Πηγή: Wiklund P et al. Prolonged breast-feeding protects mothers from later-life obesity and related cardio-metabolic disorders. Public Health Nutr. 2011 Aug 23:1-8. [Epub ahead of print]

Μετάφραση - Σχολιασμός:
Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011
Παιδίατρος - Σύμβουλος Γαλουχίας
www.pediatros-thes.gr



    Στην κορυφή