Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΑ 20 ''ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ'' ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟ


Ο τρόπος ζωής μιας γυναίκας στα 20 και στα 30 της επηρεάζει το πότε θα μπει στην κλιμακτήριο – με το τσιγάρο να είναι αυτό που ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι γυναίκες που καπνίζουν μπαίνουν στην κλιμακτήριο περίπου δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι οι μη καπνίστριες.

Αντιθέτως, το σωματικό βάρος φαίνεται να ασκεί ακριβώς αντίθετη δράση, με την παχυσαρκία να καθυστερεί την εμμηνόπαυση κατά ένα χρόνο σχεδόν, γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE) η δρ Ντανιέλ Μόρις από το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) στη Βρετανία, και οι συνεργάτες της.

Τα νέα ευρήματα προς το παρόν δεν αποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής αλλάζει την ηλικία της εμμηνόπαυσης, αλλά ασφαλώς υποδηλώνουν μία ισχυρή συσχέτιση, διευκρίνισε η δρ Μόρις. Μένει να διευκρινιστεί εάν η αλλαγή των συνηθειών αυτών μπορεί στ’ αλήθεια να αλλάξει την ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, διότι η ηλικία εμμηνόπαυσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετά χρόνια νοσήματα - οι γυναίκες λ.χ. που μπαίνουν αργά στην κλιμακτήριο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού.

Η εμμηνόπαυση αρχίζει όταν ο αριθμός των ωοθυλακίων, τα οποία παράγουν τα ωάρια, μειωθεί κάτω από ένα ορισμένο όριο. Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ μπαίνουν στην κλιμακτήριο στις ηλικίες 48-52 ετών, αλλά πολλές μπαίνουν πολύ νωρίτερα ή αργότερα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει γενετικούς παράγοντες, το κάπνισμα τα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και την μη απόκτηση παιδιών με την εμφάνιση εμμηνόπαυσης σε νεότερη ηλικία. Ωστόσο τα στοιχεία για άλλους παράγοντες ήταν ασαφή.

Σε 51.000 εθελόντριες

Για να διερευνήσουν το θέμα, η δρ Μόρις και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 51.000 εθελόντριες, ηλικίας άνω των 40 ετών, οι 21.500 εκ των οποίων είχαν μπει στην κλιμακτήριο.

Κάθε εθελόντρια συμπλήρωσε αναλυτικό ερωτηματολόγιο για πολλές παραμέτρους του τρόπου ζωής και της υγείας της, όπως το σωματικό βάρος, το αν γυμναζόταν, η διατροφή της και το αν και πότε μπήκε στην εμμηνόπαυση.

Όσες εθελόντριες είχαν αυξήσει το σωματικό βάρος τους κατά περίπου 16 κιλά στις ηλικίες 20-39 ετών, μπήκαν στην κλιμακτήριο σχεδόν έναν χρόνο αργότερα απ’ ό,τι εκείνες που είχαν διατηρήσει σταθερό το βάρος τους στην ενήλικη ζωή.

Αντίστοιχα, όσες έπιναν πάνω από 2 ποτά την ημέρα στις ηλικίες 25-49 ετών, γυμνάζονταν συστηματικά και έντονα στις ηλικίες 30-49 ετών ή ήταν χορτοφάγοι, μπήκαν στην κλιμακτήριο λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Σε συμφωνία με προγενέστερα ευρήματα, εξάλλου, η νέα μελέτη επιβεβαίωσε πως οι γυναίκες που αποκτούν περισσότερα από τρία παιδιά, μπαίνουν πιο αργά στην κλιμακτήριο.

Πιθανές εξηγήσεις

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς η ηλικία της εμμηνόπαυσης συσχετίζεται με το σωματικό βάρος τις δεκαετίες πριν από αυτήν. Ίσως όμως παίζει ρόλο το γεγονός ότι τα περιττά κιλά επηρεάζουν το ορμονικό ισοζύγιο του οργανισμού, είπε η δρ Μόρις.

«Ο λιπώδης ιστός επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, όπως τα οιστρογόνα», εξήγησε. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μία πιθανή εξήγηση».

Όσον αφορά τους άλλους παράγοντες που εντοπίστηκαν, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξηγήσουν πως ακριβώς δρουν για να επηρεάσουν την ηλικία της κλιμακτηρίου.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online

    Στην κορυφή