Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ


Μόλις τέσσερις εβδομάδες μητρικού θηλασμού φαίνεται πως είναι αρκετές για να κάνουν τα μωρά εξυπνότερα στη σχολική τους ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνίδας επιστήμονα Μαρίας Ιακώβου, από το Πανεπιστήμιο του Εσεξ, το μητρικό γάλα συμβάλλει στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών στις ηλικίες των 5, 7, 11 και 14 ετών, στην ανάγνωση, το γράψιμο και τα Μαθηματικά. Συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει, έχουν μάλιστα υψηλότερο IQ κατά τρεις έως πέντε μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι το μητρικό γάλα ήταν γνωστό ότι συνδεόταν με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μωρών βοηθώντας τα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις μολύνσεις στα αφτιά, τις στομαχικές διαταραχές, ακόμα και το άσθμα, ελάχιστα γνώριζαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί για τις επιπτώσεις του στη νοημοσύνη.

«Το πρόβλημα ήταν ότι ενώ φαινόταν πως ο θηλασμός είχε επίδραση στη γνωστική ανάπτυξη, κανείς δεν γνώριζε αν αυτό συνέβαινε επειδή ο τύπος των μαμάδων που αποφάσιζε εξαρχής να θηλάσει είχε περισσότερες πιθανότητες να ήταν από τη φύση του πιο ευφυής ή αν υπήρχε πραγματική σχέση μεταξύ των δύο» εξηγεί η Μαρία Ιακώβου, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, επισημαίνοντας ότι ο θηλασμός έχει πλέον ξεκάθαρα οφέλη και για τον εγκέφαλο των παιδιών.

Όπως όμως τονίζει χαρακτηριστικά η ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, δεν σκοπεύει να κάνει καμία μητέρα να αισθανθεί ενοχές, καθώς εξήγησε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα στην προσπάθειά της να αλλάξει τη στάση των γυναικών απέναντι στον θηλασμό είναι πολλές. «Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να πιεστούν να το κάνουν. Πρέπει να αρχίζουμε να εστιάζουμε περισσότερο σε εκείνες τις γυναίκες που επιθυμούν να το κάνουν και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε πιο φυσιολογικό για όλους» δήλωσε η Ιακώβου.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Εσεξ, οι οποίοι σύγκριναν τις σχολικές επιδόσεις παιδιών που είχαν θηλάσει για τέσσερις εβδομάδες και παιδιών που έπιναν γάλα εμπορίου.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή