Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


"Σχετικά με το δημοσίευμα που είχε τίτλο <<Μεγάλες ελλείψεις υλικού στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ>>, και για την αποκατάσταση της αλήθειας των πραγμάτων που αναφέρονται σ’ αυτό, σε σχέση με το ότι οι ασθενείς που προσέρχονται στα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις τους ταλαιπωρούνται και ότι οι εξετάσεις αυτές κοστίζουν ακριβότερα στον ΕΟΠΥΥ απ’ ότι στις μονάδες που λειτουργεί, αναφέρουμε τα εξής" ανακοινώνει σήμερα ο Σύνδεσμος Διαγνωστικών Ιατρικών Κέντρων:

"Πρώτον σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση: τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα έχουν πλήρη γεωγραφική κάλυψη σε όλες τις περιοχές της χώρας και είναι τοποθετημένα σε θέσεις που υποβοηθούν την άμεση πρόσβαση των ασθενών κοντά στην κατοικία ή κοντά στην εργασία τους. Τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά από τις 7:00 πμ έως 9.00 μμ και τα Σάββατα από 7.00 πμ έως 3.00μμ Όλες αυτές τις ώρες οι εργαζόμενοι σε αυτά παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενώ ταυτόχρονα ο ασφαλισμένος μπορεί να κλείσει ραντεβού για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις του είτε αυθημερόν είτε την επόμενη ημέρα για τις περισσότερες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα τα παραλαμβάνει αυθημερόν για τις συνήθεις εξετάσεις, είτε μέσα σε 1-3 ημέρες το πολύ για τις υπόλοιπες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αρχειοθετούνται και φυλάσσονται στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαγνωστικού κέντρου και είναι στην διάθεση των ασθενών ανά πάσα στιγμή για πολλά χρόνια μετά την εξέταση. Τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα είναι πιστοποιημένα με ISO 9001 σε προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και δια νόμου μέσα σε δύο χρόνια θα πιστοποιηθούν και όσα τυχόν δεν έχουν πιστοποιηθεί.

Εξ’ άλλου δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μόνο μήνες που στα δελτία ειδήσεων των ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε., προβάλλονταν οι ουρές των ηλικιωμένων ατόμων, που συνωστίζονταν από τα ξημερώματα στα υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. για ένα ραντεβού, που στην καλύτερη περίπτωση θα έκλειναν μετά από 20 ημέρες, για να πάρουν στη συνέχεια τα αποτελέσματα μετά από ένα και πλέον μήνα από την ημέρα της εξέτασης, προσβάλλοντας τον πολιτισμό όλων μας και το φιλότιμο των υπεύθυνων πολιτών.

Δεύτερον σε ότι αφορά το κόστος: Είναι προφανές ότι οι συντάκτες του άρθρου, όταν ισχυρίζονται ότι μία γενική αίματος κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ 1,045€ ενώ στον ιδιωτικό τομέα 2,88€, προφανώς με το κόστος που καταλογίζουν στον ΕΟΠΥΥ αναφέρονται μόνον στο κόστος του αντιδραστηρίου και ξεχνούν το κόστος ενοικίου του χώρου, την μισθοδοσία του προσωπικού, το κόστος απόκτησης και την συντήρηση του εξοπλισμού, την συντήρηση και την καθαριότητα του χώρου, καθώς και τα έξοδα των οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), όπως επίσης και τα γενικά αναλώσιμα πλην των αντιδραστηρίων (σύριγγες, βελόνες, γάζες, οινόπνευμα, βαμβάκι, γραφική ύλη, κλπ). Αν προσθέσουμε όλα αυτά πάνω στην τιμή του αναλώσιμου και το επιμερίσουμε ανά εξέταση, θα φανεί ότι το κόστος στον δημόσιο τομέα είναι τουλάχιστον υπερτριπλάσιο από την τιμή 2,88€ που αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ την εξέταση και στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλα τα παραπάνω κόστη.

Στους πολύ δύσκολους σημερινούς καιρούς που βιώνει η πατρίδα και ο λαός της, η μόνη ελπίδα που έχουμε για να επιβιώσουμε, είναι να αναδείξουμε τα κακώς κείμενα και με τόλμη και υπευθυνότητα να τα αλλάξουμε, ξεκινώντας μια νέα αρχή η οποία μετά από πολύ χρόνο και πολύ κόπο θα μας βγάλει από το τουνέλ."


    Στην κορυφή