Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.μεΑ ΚΑΙ ΤΟΥ EDF ΣΕ ΓΕΝΕΥΗ ΚΑΙ ΒΑΡΣΟΒΙΑ


Στη Γενεύη βρίσκεται απο χθες ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ως αντιπρόεδρος και της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA), προκειμένου να παρευρεθεί στη συνάντηση της Ομάδας Υποστήριξης για τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η Ομάδα Υποστήριξης αποτελείται από
εκπροσώπους των οργανισμών και υπηρεσιών που υπάγονται στον ΟΗΕ, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η unicef κλπ. Στη συνάντηση πρόκειται να συζητηθεί η εξέλιξη αναφορικά με την επικύρωση της Σύμβασης από χώρες, καθώς και η ενσωμάτωσης της Σύμβασης, σε σχέση με την κοινωνία των πολιτών και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Η IDA έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο όλο το προηγούμενο διάστημα στην Ομάδα Υποστήριξης της Σύμβασης, η οποία και έχει υιοθετήσει τις προτάσεις της πρώτης για το πώς πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για την επικύρωση της Σύμβασης.

Σημερα ο κ. Βαρδακαστάνης θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Δικτύου στη Βαρσοβία, με θέμα «Καινοτομία, Συμμετοχή, Κοινότητα». Ο κ. Βαρδακαστάνης θα αναφερθεί στο μείζον θέμα της Διαβίωσης στην Κοινότητα, ως ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία, κάτι που αναγνωρίζεται και από το άρθρο 19 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. «Η φροντίδα μέσα στην Κοινότητα είναι αποτελεσματικότερη και σύμφωνη με την Σύμβαση. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν τα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία με ανθρώπους έγκλειστους . Οι υπηρεσίες είναι αυτές που πρέπει να εγκατασταθούν στην
Κοινότητα ώστε να συμβάλλουν ταυτόχρονα στην στήριξη των ατόμων με αναπηρία με πιο ευέλικτους τρόπους, καθώς στη συνεισφορά όλων πια των ατόμων στην τοπική οικονομία».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης, μαζί με αντιπροσωπία του πολωνικού αναπηρικού κινήματος, πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Πολωνίας Jaros Duda, ευκαιρία της ανάληψης από την Πολωνία της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό το εξάμηνο. Θα συζητηθούν θέματα τόσο του πολωνικού όσο και του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος: η επικύρωση της Σύμβασης, τα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τα άτομα με αναπηρία, θέματα ισότητας, αγοράς κλπ.




    Στην κορυφή