Ο ΚΑΦΕΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ


Μόλις δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να «πυροδοτήσουν» - αν όχι ακόμη και να προκαλέσουν - ακράτεια ούρων στους άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, από τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Urology», προκύπτει ότι η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη.

Πολλές και διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της καφεΐνης και της ακράτειας ούρων στις γυναίκες. Ωστόσο ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με παρόμοια σύνδεση της καφεΐνης με την ακράτεια στους άνδρες.

«Θελήσαμε να δούμε εάν η καφεΐνη έχει επίδραση και στους άνδρες» ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η δρ Αλέιν Μάρκλαντ, κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Η μελέτη

Προκειμένου να ανακαλύψουν εάν όντως υπάρχει τέτοια σύνδεση η δρ Μάρκλαντ και η ομάδα της χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούσαν 4.000 άνδρες οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε μια εθνική δημοσκόπηση για θέματα υγείας μεταξύ του 2005 και του 2008.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από τους άνδρες αυτούς εμφάνιζαν ακράτεια ούρων καθώς και πόση καφεΐνη κατανάλωναν – είτε μέσω λήψης ροφημάτων είτε μέσω τροφών. Κατά μέσο όρο οι άνδρες κατανάλωναν 169 mg καφεΐνης καθημερινά – σημειώνεται ότι ένα μέσο φλιτζάνι καφέ περιέχει περί τα 125 mg καφεΐνης.

Ποσοστό της τάξεως του 13% των ανδρών ανέφερε κάποιου βαθμού πρόβλημα ακράτειας ούρων, ωστόσο μόνο το 4,5% εξ αυτών εμφάνιζε ακράτεια που ήταν μέτριας ή μεγαλύτερης βαρύτητας – οι άνδρες αυτοί αντιμετώπιζαν δηλαδή πρόβλημα διαρροής περισσότερων από μερικές σταγόνες ούρων μέσα στον μήνα.

Δύο φλιτζάνια καφέ, 72% μεγαλύτερος κίνδυνος ακράτειας

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία του κάθε άνδρα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι από τους εθελοντές κατανάλωναν 234 mg καφεΐνης την ημέρα αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 72% πιθανότητες να εμφανίζουν μέτρια ή και σοβαρή ακράτεια ούρων σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη.

Μάλιστα οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από 392 mg καφεΐνης ημερησίως είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ακράτεια σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Η καφεΐνη ερεθίζει την ουροδόχο κύστη

Σύμφωνα με τη δρα Μάρκλαντ το ζήτημα δεν ήταν πόσα υγρά προσελάμβανε ο κάθε άνδρας καθημερινά. Και αυτό διότι η συνολική ημερήσια κατανάλωση νερού δεν φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο μέτριας ή και σοβαρής ακράτειας. Αυτό μαρτυρεί ότι η καφεΐνη είναι εκείνη που ερεθίζει με κάποιον τρόπο την ουροδόχο κύστη. «Είναι πιθανό με βάση τα ευρήματά μας οι άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας ούρων να χρειάζεται να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης» κατέληξε η ειδικός.

Σχολιάζοντας πάντως τα νέα αποτελέσματα ο δρ Μπράιαν Βέλζκε από το Τμήμα Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η καφεΐνη από μόνη της προκαλεί ακράτεια ούρων. Όπως είπε ο ειδικός και κάποια φάρμακα όπως τα διουρητικά, επηρεάζουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή