Ο ΚΑΦΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Τέσσερα έως έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας και τους άντρες από τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα ευρήματα από περισσότερους από 117.000 εθελοντές.

Η προστατευτική δράση του καφέ παρατηρήθηκε τόσο με τον κανονικό, όσο και με τον ντεκαφεϊνέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καφεΐνη δεν είναι το συστατικό του που παρέχει αυτή την προστασία.

Αν και πολλοί περιορίζουν τον καφέ επειδή ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου έχει πολλά οφέλη να παράσχει στην υγεία.

Στην πραγματικότητα, η συστηματική κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων νοσημάτων, όπως ο τύπου 2 διαβήτης, η χολολιθίαση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ακόμα και η νόσος του Πάρκινσον.

Στη νεώτερη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν κατ’ αρχήν τις επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε 67.500 γυναίκες, την υγεία των οποίων παρακολουθούν εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Όπως διαπίστωσαν, όσες έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε σύγκριση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Το εύρημα αυτό ίσχυε για τον κανονικό και τον ντεκαφεϊνέ καφέ, αλλά όχι για το τσάι, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το όφελος δεν σχετίζεται με την καφεΐνη αλλά με κάποια άλλα από τα εκατοντάδες συστατικά του καφέ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του καφέ σε ομάδα 50.000 ανδρών, τους οποίους επίσης παρακολουθούν εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Όσοι έπιναν τουλάχιστον έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 18% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του προστάτη και κατά 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τις πιο επικίνδυνες μορφές του.

Η δυνητική αντικαρκινική δράση του καφέ θα μπορούσε να οφείλεται στην ευεργετική επίδρασή του στα επίπεδα της ινσουλίνης – της ορμόνης του παγκρέατος που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και η οποία έχει σχετισθεί με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Ενδέχεται επίσης να ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, δυσχεραίνοντας έτσι την ανάπτυξη του καρκίνου.

Όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός δράσης, οι ειδικοί λένε πως ο καφές φαίνεται να ωφελεί την υγεία – αρκεί να μην προσθέτει κανείς ζάχαρη και κρέμα σε κάθε φλιτζάνι, διότι οι έξτρα θερμίδες μπορεί να ακυρώσουν κάθε όφελος από τον καφέ.

Πηγή TA NEA online

    Στην κορυφή