O FDA ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΟΥΣ ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το everolimus για τη θεραπεία ασθενών με παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους (ΝΕΤ) οι οποίοι είναι μη-εγχειρήσιμοι, προχωρημένοι σε τοπικό επίπεδο ή μεταστατικοί που εμφανίζουν εξέλιξη της νόσου. Η έγκριση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη νέα θεραπεία για τον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια περίπου.

Η έγκριση βασίστηκε στα δεδομένα Φάσης ΙΙΙ της μελέτης RADIANT-3 (RAD001 In Advanced Neuroendocrine Tumors), τα οποία καταδεικνύουν ότι το everolimus υπερδιπλασίασε το διάμεσο χρόνο επιβίωσης χωρίς επιδείνωση της νόσου (από 4,6 σε 11,0 μήνες), ενώ μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 65% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με παγκρεατικούς ΝΕΤ προχωρημένου σταδίου.

«Η έγκριση του everolimus από τον FDA αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με παγκρεατικούς NET προχωρημένου σταδίου», αναφέρει ο Δρ. James Yao, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στο MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. «Οι ασθενείς θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μια θεραπεία που έχει αποδειχτεί ότι καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου και μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου».

Περίπου το 60% των ασθενών με παγκρεατικούς NET διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και θεωρείται επιθετικός και δύσκολα θεραπεύσιμος. Για τους συγκεκριμένους ασθενείς το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι μόλις 27%.

«Με την έγκριση αυτή, οι ιατροί έχουν την δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς με εξελισσόμενους παγκρεατικούς NET μια νέα θεραπεία που καλύπτει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό,» λέει ο Hervé Hoppenot, Πρόεδρος της Novartis Oncology. «Πρόκειται για την τρίτη ένδειξη για το Afinitor στις ΗΠΑ μέσα σε δύο μόλις χρόνια, γεγονός που τεκμηριώνει περαιτέρω το σημαντικό ρόλο της αναστολής της πρωτεΐνης mTOR στη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου.»

Το everolimus στοχεύει την mTOR, μια πρωτεΐνη, η οποία δρα ως σημαντικός ρυθμιστής της κυτταρικής διαίρεσης του όγκου, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων και του κυτταρικού μεταβολισμού. Προκλινικά και κλινικά δεδομένα έχουν τεκμηριώσει το ρόλο της mTOR στην ανάπτυξη και την εξέλιξη πολλών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των παγκρεατικών NET προχωρημένου σταδίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ



    Στην κορυφή