Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ


Η καταμέτρηση των καρκινικών πνευμονικών κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα του ασθενούς μπορεί να δείξει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος.

Οι Βρετανοί ερευνητές σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό ερευνητικό κέντρο Cancer Research εξέτασαν τον αριθμό των κυκλοφορούντων κυττάρων του όγκου (CTCs) σε δείγματα αίματος από 101 πάσχοντες από έναν τύπο της ασθένειας που ονομάζεται μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, πριν και μετά την υποβολή τους σ’ ένα κύκλο χημειοθεραπείας.

Oπως διαπιστώθηκε, ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα με πέντε ή περισσότερα CTCs είχαν σημαντικά χειρότερα ποσοστά επιβίωσης. Ο μέσος όρος συνολικής επιβίωσης ήταν 4,3 μήνες για τους ασθενείς με πέντε ή περισσότερα CTCs σε σύγκριση με 8,1 μήνες για τους ασθενείς με λιγότερα από πέντε.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η καταμέτρηση των CTCs θα μπορούσε να είναι ένας απλός τρόπος για να ελέγχεται πόσο καλά ο ασθενής ανταποκρίνεται στη θεραπεία μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξή της», είπαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, εφόσον ανιχνευτεί εγκαίρως η αύξηση του αριθμού των CTCs, θα μπορούσαν οι γιατροί να έχουν τη δυνατότητα να δράσουν πιο γρήγορα.

«Πρέπει τώρα να ελέγξουμε τα ευρήματά μας σε περισσότερους ασθενείς, αλλά αν επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά μας, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να προσαρμόσουμε εξατομικευμένες θεραπείες σε ασθενείς και να βρούμε νέους τρόπους θεραπείας της νόσου», δήλωσε η ερευνήτρια Φιόνα Μπλάκχολ.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή