Νεότερα δεδομένα για την βαριατρική χειρουργική και την επίδραση της στην θεραπεία του διαβήτη


Γενικά για την Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες και τείνει να χαρακτηριστεί πλέον χωρίς δόση υπερβολής μια νέα επιδημία. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που μας δίνει το W.H.O ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

Η παχυσαρκία σας ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 1980. Η Παχυσαρκία αποτελεί τον 5ο παράγοντα κινδύνου παγκοσμίως σαν αίτιο θανάτου. Τουλάχιστον 2.8 εκατομμύρια ενήλικες πεθαίνουν κάθε χρόνο σαν αποτέλεσμα του επιπλέον σωματικού βάρους τους. Επιπλέον, το 44% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου ΙΙ, 23% των περιστατικών στεφανιαίας νόσου και μεταξύ 7% και 41% αρκετών μορφών καρκίνου αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στην παχυσαρκία.

Παραδείγματα παθήσεων που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία είναι τα ακόλουθα: Διαβήτης/ Σάκχαρο (NIDDM) Υπέρταση Υψηλά επίπεδα Χοληστερίνης και Τριγλυκεριδίων Στεφανιαία Νόσος Εκφυλιστικές αρθροπάθειες, οστεοαρθρίτιδες Αποφρακτικού τύπου άπνοια κ.α.

Χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου / διαβήτη

Σε ασθενείς όπου οι συντηρητικές θεραπείες αποτυγχάνουν, οι επεμβάσεις Βαριατρικής Χειρουργικής συχνά αποτελούν την μόνη ελπίδα ίασης της παχυσαρκίας και των συνοδών παθήσεων της. Οι επεμβάσεις αυτές χωρίζονται σε περιοριστικές όπως ο Γαστρικός δακτύλιος το Γαστρικό μανίκι και τελευταία το Gastric Plication (Γαστρική Πτύχωση) και επεμβάσεις που δημιουργούν εκτός από περιορισμό και δυσαπορρόφηση όπως το Γαστρικό bypass, το mini Gastric Bypass και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη (duodenal switch).

Οι επεμβάσεις αυτές συστήνονται στην περίπτωση της παχυσαρκίας για ασθενείς που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος >40 ή πάνω από 35 σε περίπτωση που συνυπάρχουν δύο ασθένειες που οφείλονται στην παχυσαρκία (π.χ διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, αποφρακτική άπνοια ύπνου, υψηλή χοληστερίνη, οστεοαρθρίτιδες κτλ. )

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται από τον λόγο Βάρος σε κιλά/’Υψος σε μέτρα στο τετράγωνο.

Έτσι για έναν ασθενή με βάρος 200 κιλά και ύψος 2 μέτρα ο ΔΜΣ=200/4= 50

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπου οι επεμβάσεις παχυσαρκίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, παρατηρήθηκε από την επιστημονική κοινότητα, πως οι ασθενείς που υποβάλλοντο σε βαριατρικές επεμβάσεις και ειδικά σε επεμβάσεις δυσαπορροφητικές, σταματούσαν την φαρμακευτική θεραπεία τους για το σάκχαρο (χάπια ή ινσουλίνη) διότι δεν τα χρειαζόντουσαν. Το σάκχαρο τους ήταν φυσιολογικό! Το ίδιο συνέβαινε και με την υπέρταση και με της διαταραχές στα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα λοιπόν, συνιστούν τον διαβήτη τύπου 2, σαν ένδειξη για επεμβάσεις παχυσαρκίας (κυρίως δυσαπορροφητικές) και σε πιο ‘αδύνατους’ ασθενείς με ΔΜΣ 30 με 35, ενώ ακόμη είναι θέμα συζήτησης αν υπάρχει όφελος στο να χειρουργούνται ακόμη και ασθενείς με ΔΜΣ 25-30 με διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατα δε, η επιστημονική εταιρεία International Diabetes Federation (www.idf.org) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Βαριατρική Χειρουργική πρέπει να συζητείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και με ΔΜΣ 30-35.

Περικλής Χρυσοχέρης
M.D, FACS, Γενικός χειρουργός
www.chrysoheris.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή