Νέο τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη


Ένα νέο τεστ ούρων για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες, το οποίο υπόσχεται πιο απλές και ακριβείς προβλέψεις, όσον αφορά τους άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο.

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον δρα Χέιλι Γουίτακερ του Ινστιτούτου Ερευνών Κέμπριτζ (CRUK), δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Το τεστ βασίζεται στην ανίχνευση των επιπέδων της πρωτεΐνης MSMB και θα μπορούσε σταδιακά να αντικαταστήσει το υπάρχον τεστ αίματος για το προστατικό αντιγόνο (PSA). Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μειώνεται σημαντικά στους άνδρες που έχουν καρκίνο του προστάτη και τα επίπεδα της εξαρτώνται από την επιθετικότητα του καρκίνου.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το τεστ ούρων έχει διπλάσια ακρίβεια σε σχέση με το τεστ αίματος. Το επίπεδο της πρωτεΐνης MSMB, η οποία παράγεται από τον προστατικό αδένα, επηρεάζεται από μια γενετική αλλαγή που συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν πάντως ότι χρειάζονται πρόσθετες δοκιμές σε περισσότερους ανθρώπους για να αποδειχτεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας της νέας μεθόδου και η ανωτερότητά της σε σχέση με τον έλεγχο του PSA.

Αν αυτό όντως συμβεί, τότε είναι δυνατό μελλοντικά να δημιουργηθούν απλές και φθηνές τυποποιημένες συσκευασίες (κιτ) για τεστ ούρων, που θα παρέχουν αποτελέσματα μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια κλινική δοκιμή σε 1.200 άνδρες, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα. Θα ακολουθήσουν και άλλες δοκιμές, καθώς θα πρέπει οι γιατροί να παρακολουθήσουν σε βάθος χρόνου τους άνδρες που είχαν χαμηλό επίπεδο της πρωτεΐνης MSMB, για να βεβαιώσουν ότι πράγματι εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη και ότι συνεπώς το νέο τεστ είναι αξιόπιστο και μπορεί να προβλέψει έγκαιρα την μελλοντική εμφάνιση της νόσου.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online



    Στην κορυφή