Νέα χειρουργική τεχνική για τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης


Μια νέα αναίμακτη και ανώδυνη χειρουργική τεχνική έρχεται σήμερα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, χωρίς «ανοικτές» τομές και χωρίς τον κίνδυνο κακώσεων στους μύες, τα νεύρα ή τα οστά της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για την τεχνική της διαδερμικής ενδοσκοπικής δισκεκτομής.


Το Παγκόσμιο Συνέδριο στο Las Vegas


Στο παγκόσμιο συνέδριο ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης που πραγματοποιήθηκε στο Las Vegas των Η.Π.Α. από 31/5/2010 έως και 5/6/2010 αναπτύχθηκαν όλες οι νέες τεχνικές οι οποίες έχουν ως στόχο την ελάχιστη ταλαιπωρία του ασθενούς.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης και μέλος της παγκόμιας εταιρείας ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης κος Μπενάρδος Νικόλαος ο οποίος ανέπτυξε λεπτομερώς τις ενδείξεις και τις παθήσεις που εφαρμόζεται η ενδοσκοπική χειρουργική. Ο Ίδιος εξηγεί ότι η αντιμετώπιση της δισκοκήλης με την μέθοδο της διαδερμικής ενδοσκοπικής δισκεκτομής αποτελεί μία από τις πλεόν εξελισσόμενες μεθόδους, με δεδομένο ότι το 80% όλων μας θα παρουσιάσουμε, σε κάποια φάση της ζωής μας, προβλήματα με την σπονδυλική μας στήλη. Συνοπτικά αναφέρθηκαν :

Το βασικό πλεονέκτημα της διαδερμικής ενδοσκοπικής δισκεκτομής

Κυρίως είναι το γεγονός ότι η επέμβαση εκτελείται με την βοήθεια του ενδοσκοπίου, που εισάγεται από μία μικρή τομή μόλις 4 χιλιοστών. Η κήλη του δίσκου αφαιρείται με ειδικά λεπτά εργαλεία, τα οποία εισάγονται μέσα από το ενδοσκόπιο, ενώ όλη η διαδικασία της επέμβασης γίνεται μέσω ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Η εικόνα λαμβάνεται από μία κάμερα που βρίσκεται στο ενδοσκόπιο και προβάλλεται σε ειδική επίπεδη οθόνη. Όπως καταλαβαίνετε, άμεση προσέγγιση της κάμερας του ενδοσκοπίου στις ευαίσθητες ανατομικές δομές της σπονδυλικής στήλης επιτρέπει την αναγνώρισή τους με μεγάλη ευκρίνεια και μεγένθυνση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προσφέρει το χειρουργικό μικροσκόπιο.


Άλλα πλεονεκτήματα

Είναι μια φιλική για τον ασθενή χειρουργική μέθοδος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και με τοπική αναισθησία, ανάλογα με τις επιλογές του ασθενή και του γιατρού. Στα πλεονεκτήματα της συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η απουσία μετεγχειρητικού πόνου, η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, γρήγορη έξοδος του από το νοσοκομείο, η απουσία μετεγχειρητικών ουλών και η εκμηδένιση της απώλειας αίματος. Οι ασθενείς φεύγουν από το νοσοκομείο μόλις λίγες ώρες μετά το πέρας της επέμβασης, ενώ άμεσα μπορούν να κινητοποιηθούν χωρίς να νοιώθουν πόνο. Η ανάγκη για παυσίπονα φάρμακα μετά το χειρουργείο μειώνεται, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς δεν τα χρειάζονται καθόλου. Φυσικά, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.


Η εφαρμογή της τεχνικής και σε άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, πέραν της δισκοκήλης

Πράγματι, μπορούμε να αποφύγουμε, λ.χ. την γνωστή μας σπονδυλοδεσία, η οποία είναι απο τις πιο κλασικές χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση. Η ενδοσκοπική χειρουργική, λοιπόν, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις που αφορούν την παθολογία της σπονδυλικής στήλης. Η συχνότερη πάθηση της σπονδυλικής στήλης είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η οποία αντιμετωπίζεται με ενδοσκοπική δισκεκτομή και το κατεστραμμένο τμήμα του δίσκου μπορεί να διορθωθεί με λέιζερ και ηλεκτροθερμική ενέργεια μέσω ενδοσκοπικής διαθερμίας, πάντα μέσα από μικροσκοπικές τομές λίγων χιλιοστών. Με την τεχνική αυτή καυτηριάζονται οι ευαίσθητες περιοχές στην περιφέρεια του δίσκου και μειώνεται σημαντικά ή και εξαφανίζεται ο πόνος από την δισκοπάθεια. Η τεχνική αυτή έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς αποφεύγεται η μακροχρόνια περίοδος ανάρρωσης που ακολουθεί μια κλασική σπονδυλοδεσία. Φυσικά η κατάλληλη επιλογή των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία της μεθόδου.


Άλλες τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης


Με την εξελιγμένη κυφοπλαστική (μέσω δύο μικρών τομών περίπου ενός εκατοστού) μπορούμε για παράδειγμα να αντιμετωπίσουμε οστεοπορωτικά κατάγματα στην σπονδυλική στήλη. Η εξελιγμένη κυφοπλαστική γίνεται μέσω ειδικών λεπτών σωλήνων που εισάγονται στο σπόνδυλο υπό ακτινολογικό έλεγχο. Αφού διορθώσουμε το σχήμα του σπονδύλου που έχει παραμορφωθεί από το σπάσιμο, τελικά το σώμα του σπονδύλου ενισχύεται και σταθεροποιείται με ειδικό ακρυλικό τσιμέντο. Θα λέγαμε ότι η τεχνική μοιάζει με τις τσιμεντοενέσεις στις κολόνες των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές από σεισμό. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο συνήθως για μία ημέρα, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση και η ανακούφιση από τον πόνο θεαματική.



Μη επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης


Πιστεύουμε ότι θα πρέπει πάντα να δίνεται στον ασθενή η δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του με την μικρότερη δυνατή παρέμβαση. Για το λόγο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις πόνου στη μέση ή τα κάτω άκρα εφαρμόζουμε ειδικές εγχύσεις φαρμάκων στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Οι εγχύσεις γενικά έχουν σαν σκοπό την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ μερικές φορές είναι χρήσιμες για την ακριβέστερη διάγνωση του προβλήματος. Για τις εγχύσεις αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυασμοί κορτιζόνης με ξυλοκαίνη, η οποία είναι ένα τοπικό αναισθητικό. Μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την μερική ή πλήρη ύφεση του πόνου, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες έως και μήνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η τοπική θεραπευτική δράση της κορτιζόνης μπορεί να είναι και μόνιμη, αποφέυγοντας με τον τρόπο αυτό μια χειρουργική επέμβαση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Dr. Μπενάρδος Νικόλαος ανέφερε ότι μελλοντικά, σε όλον τον κόσμο, όλες οι επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης θα γίνονται ενδοσκοπικά.


    Στην κορυφή