ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ E.COLI


Γερμανοί και Γάλλοι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο τεστ, με το οποίο εντοπίζεται στα τρόφιμα το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (Eceh). Στη Γερμανία αναφέρθηκαν σήμερα 365 νέα κρούσματα. Εν τω μεταξύ, την οργή της Ισπανίας έχουν προκαλέσει οι κατηγορίες της Γερμανίας για τις ευθύνες της όσον αφορά στα μολυσμένα αγγουράκια που εξήχθησαν στην Ευρώπη. Η χώρα σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της.

Τα γερμανικά εργαστήρια χρησιμοποιούν από σήμερα ένα νέο τεστ, το οποίο ανέπτυξαν Γερμανοί και Γάλλοι ερευνητές, για να εντοπίζουν σε τρόφιμα το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (Eceh), που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο δεκαέξι ανθρώπων στην Ευρώπη.

Το ομοσπονδιακό Ινστιτούτο εκτίμησης κινδύνων (ΒfR) ανακοίνωσε χθες ο βράδυ ότι έθεσε το τεστ αυτό στη διάθεση των εργαστηρίων των ομόσπονδων κρατών που προσπαθούν να αποτρέψουν την επιδημία διάρροιας την οποία προκαλεί ένα στέλεχος του βακτήριου E.coli (Eceh).

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το τεστ αυτό θα βοηθήσει να αποσυρθούν γρήγορα από την αγορά επικίνδυνα τρόφιμα. Το τεστ αναπτύχθηκε από ερευνητές του BfR και από Γάλλους συναδέλφους τους της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφαλείας (Anses).
Εν τω μεταξύ, την οργή της Ισπανίας έχει προκαλέσει η αναπόδεικτη, σύμφωνα με τους Ισπανούς, σύνδεση που έγινε από πλευράς γερμανικών αρχών μεταξύ της θανατηφόρου επιδημίας αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΟΑΣ) που ξέσπασε στη Γερμανία και των εισαχθέντων από την Ισπανία αγγουριών. Η Ισπανία σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της από τον συνακόλουθο "αποκλεισμό" των ισπανικών αγγουριών από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ δήλωσε χθες πως η Ισπανία πρώτα θα εκτιμήσει αυτές τις βλάβες και στη συνέχεια θα αποφασίσει για το αν θα "ζητήσει αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντισταθμίσει τις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας". Προς το παρόν, "αυτό που είναι πιο σημαντικό για λόγους διατροφικής ασφάλειας είναι να βρεθεί η προέλευση της μόλυνσης. Πάντα λέγαμε ότι πρέπει να περιμένουμε τις ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις για να δούμε αν η μόλυνση προήλθε στη διάρκεια της παραγωγής ή της μεταφοράς αυτών των λαχανικών", πρόσθεσε η Χιμένεθ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ισπανών Εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα γιατί κοστίζει στους Ισπανούς εξαγωγείς 200 εκατ. δολ. εβδομαδιαίως.

Ωστόσο, η Γερμανίδα υπουργός Προστασίας Καταναλωτών και Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ, απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση εντόπισε εσφαλμένα ως πηγή της μόλυνσης αγγούρια από την Ισπανία, αφού μερικά βρέθηκαν θετικά στο βακτηρίδιο. "Υπήρχαν παθογόνα E.coli στα ισπανικά αγγούρια", δήλωσε η Άιγκνερ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση. "Γι' αυτό, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έπρεπε να σταλεί γρήγορα μια προειδοποίηση".

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές οι νεκροί είναι 16 (μαζί με μία Σουηδή που είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Γερμανία) και οι περιπτώσεις μολύνσεως ανέρχονται σε 1.150 άτομα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το γερμανικό κέντρο ελέγχου ασθενειών ανέφερε σήμερα 365 νέα κρούσματα του βακτηριδίου E.coli καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της θανατηφόρας μόλυνσης. Το ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων περιλαμβάνουν ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή που προκαλείται από τη μόλυνση από το E.coli που πλήττει το αίμα και τα νεφρά, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

H Iσπανίδα υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως η Γερμανία υπέδειξε τα ισπανικά αγγούρια ως υπεύθυνα για τη μόλυνση, χωρίς όμως να διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία. Την ένσταση ενισχύουν οι αμφιβολίες που εκφράζουν πλέον και οι γερμανικές αρχές σχετικά με την προέλευση της μόλυνσης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε χθες πως οι ερευνητές δεν ήταν ακόμη σε θέση να υποδείξουν την αιτία της διατροφικής δηλητηρίασης που έπληξε την Γερμανία και άλλες χώρες.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή