ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ


Ανακοινώθηκε σήμερα η παγκόσμια κυκλοφορία (εκτός των ΗΠΑ) του cobas b 101, ενός νέου συστήματος για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου. Σχεδιασμένο για παρακλίνια χρήση στο ιατρείο ή σε εξωτερικά ιατρεία – το νέο σύστημα cobas b 101 είναι το μοναδικό σύστημα που παρέχει πρώιμη αξιολόγηση του κινδύνου και της πρόγνωσης σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, ένα συνδυασμό παραγόντων που συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2. Παρέχοντας αποτελέσματα της εξέτασης μόλις σε 15 λεπτά –με την ίδια ακρίβεια με το ιατρικό εργαστήριο και χρησιμοποιώντας αίμα από ένα τρύπημα του δακτύλου – το σύστημα cobas b 101 της Roche υποστηρίζει τους επαγγελματίες υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών.

«Παρέχοντας εύκολη στη χρήση, ταχεία και ακριβή ανάλυση παρακλίνια, το σύστημα cobas b 101 αντιπροσωπεύει ένα βήμα μπροστά στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και τα κλινικά αποτελέσματα», είπε ο Roland Diggelmann, COO της Roche Diagnostics. «Η Roche έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει τους επαγγελματίες υγείας με νέα, πιο αποτελεσματικά διαγνωστικά εργαλεία και να συμβάλλει στην ελάττωση των δαπανών για την υγεία φέρνοντας τις εξετάσεις στο σημείο που βρίσκεται ο ασθενής».


Το μεταβολικό σύνδρομο εκτιμάται ότι προσβάλλει το 20–25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων. Αντανακλάται στα αυξημένα επίπεδα διαβήτη, από τον οποίο εκτιμάται ότι πάσχουν 366 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως Καθώς περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με διαβήτη ενδέχεται να παραμένουν αδιάγνωστοι, ο εντοπισμός των πολύ πρώιμων συμπτωμάτων είναι ουσιαστικής σημασίας. Με το σύστημα cobas b 101 η Roche έχει στόχο να υποστηρίξει τους φαρμακοποιούς, τους γενικούς γιατρούς και τους υπόλοιπους κλινικούς γιατρούς στην καθημερινή ιατρική πράξη για την καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με υπεργλυκαιμία (αυξημένο σάκχαρο αίματος σε κατάσταση νηστείας) και δυσλιπιδαιμία (ανεπαρκώς ελεγχόμενη χοληστερόλη), των δύο κύριων παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου.

Σχετικά με το σύστημα cobas b 101

Παρέχοντας συνδυασμένη παρακολούθηση του μακροχρόνιου ελέγχου της γλυκόζης και των επιπέδων σημαντικών λιπιδίων του αίματος (HDL και LDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια), το σύστημα cobas 101 μετρά δύο βασικούς δείκτες που βοηθούν στη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου. O έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) υποστηρίζει την κατάλληλη παρακολούθηση και θεραπεία μέσω του εντοπισμού των ατόμων με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο έλεγχος του προφίλ λιπιδίων στο αίμα επιτρέπει στους γιατρούς να προσδιορίσουν κατά πόσο ένας ασθενής διατρέχει υψηλό κίνδυνο για καρδιακή ή αγγειακή νόσο. Οι υψηλές συγκεντρώσεις LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα ενδέχεται να οδηγήσουν σε συσσώρευση χοληστερόλης στα αρτηριακά τοιχώματα.



    Στην κορυφή