ΝΕΟ ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ


Αποτελεσματικότερο από την ασπιρίνη σε ό,τι αφορά την πρόληψη του εμφράγματος αποδεικνύεται νέο φάρμακο, που φαίνεται πως θα γίνει ο διάδοχος του διασημότερου ίσως σκευάσματος στην ιστορία της φαρμακολογίας. Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ουσία «apixaban» μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού καρδιακού επεισοδίου στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή περισσότερο από ό,τι η ασπιρίνη.

Η εν λόγω ασθένεια προκαλεί τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, οι οποίοι με τη σειρά τους αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος, ωστόσο σχεδόν οι μισοί από τους πάσχοντες δεν μπορούν να πάρουν πιο ισχυρά φάρμακα για την προστασία της καρδιάς τους. Σε κλινική έρευνα όμως, στην οποία συμμετείχαν 5.600 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, διαπιστώθηκε ότι η ουσία «apixaban» μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος στη συγκεκριμένη ομάδα πασχόντων κατά 3,6% τον χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ασπιρίνη ήταν 1,6% το χρόνο.

Η εν λόγω ουσία δρα μπλοκάροντας ένα σημαντικό βήμα της διαδικασίας σχηματισμού θρόμβων, γνωστό και ως παράγοντα Xa. «Το “apaxiban” αποδείχτηκε σαφώς ανώτερο της ασπιρίνης.

"Δεν περιμέναμε ότι θα παρουσίαζε τόσο μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτήν, χωρίς μάλιστα να εμφανίζει σημαντική αύξηση σε αιμορραγικά επεισόδια. Θα περίμενε κανείς ότι ένα ισχυρό φάρμακο σαν αυτό θα συνδεόταν με πιο σοβαρές αιμορραγικές επιπλοκές, συγκριτικά με την ασπιρίνη, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη" δήλωσε ο Χανς Κρίστοφερ Ντίνερ από το University Hospital Essen της Γερμανίας, που συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή Esspreso


    Στην κορυφή