ΝΕΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV


Πιθανόν με τα φιλιά, σίγουρα όμως με το στοματικό σεξ μεταδίδεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), επιθετικά στελέχη του οποίου εντοπίστηκαν στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και η ύπαρξή τους απέδειξε πως δεν ευθύνεται μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και για τους καρκίνους του στοματοφάρυγγα. Μάλιστα, σε ένα σύνολο 600 ατόμων με καρκίνο των αμυγδαλών που ελέγχθηκαν στη διάρκεια 37 ετών (1970-2007) στη Στοκχόλμη, παρατηρήθηκε ότι η εμφάνιση του ιού HPV στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα είχε σημαντικά αυξητική πορεία. Συγκεκριμένα στο διάστημα 1970-77 βρέθηκε με HPV το 23% ελεγχόμενων, στο 1980-89 το 29%, στο 1990-99 το 57% και στο διάστημα 2000-2007 το 79%.

«Φαίνεται ότι με την αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς, αλλάζει και η τοπολογία του ιού», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Ογκολογίας-Ιολογίας, διευθύντρια του τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, Τ. Νταλιάνις. Μιλώντας σε συνέδριο για τις εξελίξεις στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, εξήγησε ότι ενώ μέχρι τώρα ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ανιχνευόταν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα τελευταία 20 χρόνια ο ίδιος ιός και μάλιστα το επιθετικό του στέλεχος 16 εντοπίστηκε στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Εκείνο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι το πώς μεταδόθηκε ο ιός, καθώς δεν είναι μόνον η σεξουαλική δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα ο στοματικός έρωτας που δικαιολογεί την ύπαρξή του στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, αφού σε έρευνα που έγινε στην Αμερική ανιχνεύτηκε ο ιός σε φοιτητές που δεν έκαναν στοματικό σεξ.

«Ετσι σκεφτόμαστε ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται και με τα φιλιά, κάτι που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί», ανέφερε η Τ. Νταλιάνις, η οποία εφιστά την προσοχή και συνιστά έλεγχο για καρκίνο στην περίπτωση που εμφανίζεται αμυγδαλίτιδα μόνο από τη μία πλευρά και επιμένει έπειτα από αντιβιοτική αγωγή. Εδώ και 16 χρόνια η Τ. Νταλιάνις μαζί με μία συνάδελφό της χειρουργό ξεκίνησαν ελέγχους σε αμυγδαλές που είχαν καρκίνο. Από τα δείγματα που πήραν, στο 40% ανιχνεύθηκε ο ιός HPV, ενώ στο 60% δεν ανιχνεύτηκε ο ιός.

Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή