ΝΕΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Ένα νέο γενετικό τεστ, το οποίο ελέγχει ταυτόχρονα σε ένα ασθενή την ύπαρξη ή όχι πολλών γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο, ανέπτυξαν ερευνητές στις Η.Π.Α.. Το τεστ φέρει την ονομασία «SΝaPshot» και αναζητεί γρήγορα τυχόν μεταλλάξεις σε γονίδια-κλειδιά των καρκινοπαθών, ώστε, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, να τύχουν πιο εξατομικευμένης και άρα πιο αποτελεσματικής θεραπείας.

Συγκεκριμένα, ελέγχει 14 γονίδια-κλειδιά και ενώ αρχικά εφαρμόστηκε σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Λέτσια Σέκουιστ του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology», θεωρούν ότι μελλοντικά τέτοια τεστ θα αποτελέσουν ρουτίνα στην ιατρική.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν και βελτίωσαν μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και λίγα χρόνια από ορισμένα εγκληματολογικά εργαστήρια και επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση αρκετών γονιδίων των υπόπτων.

Οι Αμερικανοί γιατροί δοκίμασαν το νέο τεστ σε 589 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, από τους οποίους οι μισοί (51%) διαπιστώθηκε ότι είχαν τουλάχιστον μία μετάλλαξη καρκινικού γονιδίου ή άλλη γενετική ανωμαλία, όπως η μετατόπιση ενός τμήματος του DNA σε λάθος χρωμόσωμα. Οι πιο συνηθισμένες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στους καρκινοπαθείς αφορούσαν στα γονίδια KRAS (24%), EGFR (13) και ALK (5%).

Από τους 353 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, σχεδόν οι μισοί (170) είχαν μεταλλάξεις ή άλλες γενετικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν δυνητικά να αντιμετωπισθούν με νέες θεραπείες. Αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων που «στοχεύουν» στις συγκεκριμένες μεταλλάξεις των γονιδίων.

Το τεστ κοστίζει περίπου 350 ευρώ και προς το παρόν παρέχεται από ένα δίκτυο 14 νοσοκομείων και κλινικών στις Η.Π.Α..

Πηγή Zougla.gr


    Στην κορυφή