NEEΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ


Αλματώδεις είναι οι εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς την τελευταία τριετία με την εφαρμογή νέων τεχνικών που έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των επιπλοκών ενώ σε μηδενικά σχεδόν ποσοστά βρίσκεται η απόρριψη των μοσχευμάτων.
Στο παραπάνω σημαντικό θέμα , στις σημαντικές εξελίξεις της οφθαλμολογίας , στις νέες εφαρμογές και τεχνικές στις επεμβάσεις για την θεραπεία του καταρράκτη και του αστιγματισμού, θα γίνει εκτενής αναφορά, στην διάρκεια του 44ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται από τις 18- 22 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτέμιος Κανδαράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και Συντ. Διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών , σύμφωνα με τις νέες τεχνικές στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς είναι δυνατή πλέον η αντικατάσταση μέρους του ενδοθηλίου που είναι η εσωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς, έτσι ώστε το τραύμα είναι κατά πολύ μικρότερο οπότε και οι επιπλοκές πολύ λιγότερες.
Ακόμη διακεκριμένοι ομιλητές θα αναφερθούν στην χρήση των νέων τορικών ενδοφακών με την τοποθέτηση των οποίων μαζί με τον καταρράκτη θεραπεύεται ή μειώνεται σημαντικά και ο αστιγματισμός.

Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που θα συζητηθούν είναι η νέα γενιά πολυεστιακών – προσαρμοστικών φακών για κοντά και μακριά και η χρήση του FEMTOSECOND LASER στις διαθλαστικές επεμβάσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ομαλότητα των τομών στο κόψιμο του κερατοειδούς .

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα και από το «μέτωπο» της ωχράς κηλίδας. Όπως τόνισε ο κ. Κανδαράκης , αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο ωστόσο φαίνεται ότι στο μέλλον οι ασθενείς θα υποβάλλονται στην διαδικασία θεραπείας με την χορήγηση εμφυτευμάτων αντιαγγειογεννητικών παραγόντων σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και όχι κάθε 2-3 μήνες που χρειάζεται σήμερα .

Επίσης εφαρμόζονται εμφυτεύματα παραγόντων για την αντιμετώπιση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας
Τέλος ομιλητές θα αναφερθούν στην εφαρμογή υαλοειδεκτομής μικρής τομής όπου τα εργαλεία είναι πλέον τόσο μικρά έτσι ώστε μετά την επέμβαση να μην χρειάζεται ράψιμο.

Οι εξελίξεις είναι καθημερινές και σημαντικές με προφανή θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς μας. Το συνέδριο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την μετάδοση των γνώσεων αυτών σε όλους όσους ασχολούνται με την επιστήμη μας, κατέληξε ο κ. Κανδαράκης
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ιδρύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1931 με πρωτοβουλία του Α. Γαβριηλίδη. Η Ε.Ο.Ε είναι η πρώτη εταιρεία ειδικότητας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα 94 χρόνια μετά την ίδρυση της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και την ίδρυση της Ανθρωπολογικής Εταιρείας το 1924 από τον Καθηγητή Κούζη, οι οποίες όμως δεν θεωρούνταν ως Εταιρείες με καθαρά ιατρικό αντικείμενο.
Οι 44 οφθαλμίατροι που ασκούσαν τότε στην Αθήνα και Πειραιά αποτέλεσαν τον ιδρυτικό πυρήνα, ο οποίος συμπληρώθηκε από 2 αντεπιστέλλοντα μέλη, τον Ι. Κολιόπουλο, που ασκούσε στην Τρίπολη και τον Δ. Μελισσάκη που ασκούσε στα Χανιά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Εταιρεία θα παρουσιάσει μια πρωτοφανή, πολύμορφη ανοδική δραστηριότητα με σημαντική παράλληλη αύξηση του αριθμού των μελών της, ώστε σήμερα μετά από 72 έτη ζωής να έχει περισσότερα από 700 ενεργά τακτικά μέλη.


    Στην κορυφή