NEEΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ


Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί την ερχόμενη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ενώ απο τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ξεκινούν πανελλαδικά επίσχεση εργασίας ειδικών και ειδικευομένων σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.

"Η κυβέρνηση, μετά τις συναντήσεις Σαμαρά με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, ολοκληρώνει την υποταγή της στην ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη στρατηγική για την οικονομική κρίση και ικανοποιεί δουλικά τις ορέξεις των δανειστών της χώρας για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και κοινωνική εξαθλίωση. Το δόγμα της εκχώρησης των πάντων για την επόμενη δόση και την παραμονή στην Ευρωζώνη, ενώ δεν αποτρέπει τη χρεοκοπία και την επαπειλούμενη επίσημη πτώχευση, απεναντίας εξαφανίζει τα τελευταία ίχνη κοινωνικού κράτους, οδηγώντας το ΕΣΥ στην πλήρη διάλυση." αναφερει το ΔΣ της Ομοσπονδίας στην ανακοινωσή του και προσθέτει:

"Τυπικό δείγμα των ολέθριων και φονικών μέτρων αποτελεί η εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης, η οποία θ΄ αφήσει τον φετινό χειμώνα εκατομμύρια νοικοκυριά στο ψύχος, αυξάνοντας κατακόρυφα τις λοιμώξεις και τους θανάτους απόρων, ηλικιωμένων και ανασφάλιστων.

Το καθήκον της ανατροπής του ανελέητου νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι επιτακτικό.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.

Ο κ. Λυκουρέντζος, ως νέος υπουργός Υγείας, έκανε πολύ νωρίς ολοφάνερες τις επιλογές του. Θα είναι ο πιστός υπηρέτης της ΤΡΟΪΚΑ ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και της εθελόδουλης κυβέρνησης στο εξοντωτικό πακέτα περικοπών που θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Υγείας. Όσα έχει επιβάλλει μέχρι τώρα στις δαπάνες για τα προγράμματα εφημεριών, τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα φάρμακα, τον εργαστηριακό έλεγχο, τις προσλήψεις, τις αποδοχές των υγειονομικών, τη περίθαλψη των ανασφάλιστων θα συνοδευτούν σύντομα από τις δραματικές συγχωνεύσεις «με τον μπαλτά» 661 Κλινικών-Τμημάτων και το κλείσιμο Νοσοκομείων του ΕΣΥ, από νέο παρανοϊκό σύστημα «εφημεριών κατά τομέα» που εκλαμβάνει ως άχρηστη την εφημερία όλων των ειδικοτήτων, από νέο ακρωτηριασμό του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, από τη γενικευμένη φυγή των νέων γιατρών από την Ελλάδα, από την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και της δημόσιας εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Για την ΟΕΝΓΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι και η μόνη ρεαλιστική προοπτική χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας (με προϋπόθεση βέβαια τη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου) σε μια περίοδο ύφεσης, ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Στις σημερινές συνθήκες απόγνωσης για τον ελληνικό λαό, με όλο και αυξανόμενο το τμήμα του πληθυσμού (άνω του 30% ) που δεν έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επειδή είναι ανασφάλιστο, η υπεράσπιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, της καθολικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κοινωνίας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι 27 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΥ επείγει ΤΩΡΑ η δυναμική παρέμβαση ενός ενωτικού κοινωνικού-πολιτικού κινήματος διεκδίκησης της οργάνωσης στην Ελλάδα, απαιτώντας την θεμελίωση ενιαίου, καθολικού, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις , ΔΩΡΕΆΝ Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στη κατεύθυνση αυτή, το Γενικό Συμβούλιο έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις.ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποτελούν το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται στο ελληνικό δημόσιο. Είναι όλοι μάχιμοι και εργάζονται σε αντίξοες και άκρως ανθυγιεινές συνθήκες ώστε να διασφαλίζουν την περίθαλψη του ελληνικού λαού, έχοντας υποστεί μέχρι στιγμής σφαγιαστικές απώλειες στις αποδοχές τους που εγγίζουν το 40%. Κι αυτό συμβαίνει διότι κάθε περικοπή στις τακτικές αποδοχές των γιατρών αντανακλά αυτόματα και στις εφημερίες, οι οποίες αποτελούν υποχρεωτική και εξουθενωτική υπερωριακή εργασία, την οποία η πολιτεία αμείβει με τρόπο ευτελή έως και εξευτελιστικό.

Η απόφαση της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης να περικόψει επιπλέον 18% το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο- όπως μας ενημέρωσε κατά τον πλέον επίσημο τρόπο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- αποδεικνύει με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο το κατάντημα των υποτελών της τρόικας που δήλωναν προεκλογικά ότι δεν θα θίξουν τα ειδικά μισθολόγια και τώρα τα κατακρεουργούν ανερυθρίαστα.

Αυτοί που πριν λίγες μέρες χάρισαν 2 δις ευρώ στη Siemens δε νομιμοποιούνται σήμερα να σφαγιάζουν τους μισθούς των γιατρών και ταυτόχρονα να δηλώνουν ότι το κάνουν με ..πόνο ψυχής.Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε ούτε ένα ευρώ από το μισθό μας και δεν χρωστάμε χάρη στο τρικομματικό μόρφωμα επειδή δηλώνει υποκριτικά πως δε θα περικόψει το μισθό μας στο ίδιο ποσοστό με άλλους κλάδους.ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟ

Η κατάσταση που έχει προκληθεί στην εφημέρευση των Νοσοκομείων είναι απερίγραπτη. Οι Διοικητές Νοσοκομείων υπό την εποπτεία ΔΥΠΕαρχών και την υψηλή εποπτεία του υπουργού Υγείας έχουν πέσει σαν αρπακτικά και κατακρεουργούν τα προγράμματα εφημέρευσης, προκειμένου να τα προσαρμόσουν στο ελλιπέστατο κονδύλιο που διανέμεται στάγδην σε κάθε Νοσοκομείο.

Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις του Νοσοκομειακού κινήματος στο ζήτημα της εφημέρευσης:

1. Εμμένουμε αμετακίνητα στα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης που έχουν εκπονήσει τα Επιστημονικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.
2. Απαιτούμε πρόσθετη επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί η εφημέρευση των Νοσοκομείων και ΚΥ μέχρι τέλους της χρονιάς.
3. Απαιτούμε επαναφορά του τρόπου καταβολής εφημεριών που ίσχυε μέχρι 31-12-2011, δηλαδή την καταβολή τους με μισθοδοτικές καταστάσεις που υπογράφονται από τους Διοικητές.
4. Απαιτούμε την κατάργηση του 9% στις πρόσθετες εφημερίες και την άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθούν τα εμπόδια που τέθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που οδηγούν στην αδυναμία καταβολής των προσθέτων εφημεριών που ήδη πραγματοποιήθηκαν.ΤΣΑΥ

Ο ασφαλιστικός φορέας των γιατρών βρίσκεται σε δεινότατη θέση μετά το εξοντωτικό κούρεμα των αποθεματικών και την αποψίλωση από προσωπικό και υποδομές.

Θεωρούμε πως επιβάλλεται η άμεση επιστροφή των κλοπιμαίων, διενέργεια λογιστικού ελέγχου, στελέχωσή του με προσωπικό και η παραμονή του ως ΝΠΔΔ.


ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τις τελευταίες μέρες μαίνεται ανελέητη σύγκρουση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την προμήθεια αντιδραστηρίων. Τέτοιες συγκρούσεις είναι συνήθεις στο χώρο του υπουργείου Υγείας, ποτέ όμως δεν είχαν λάβει τέτοια ένταση και έκταση. Εξάλλου η περίφημη τιμολόγηση υλικών μέσω ΦΕΚ που αποτέλεσε και την πηγή της κύριας και εκτεταμένης διαφθοράς εκπορεύονταν από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου.

Θεωρούμε πως η διαφθορά στην Υγεία ισοδυναμεί με κοινωνικό έγκλημα.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προ πολλού συγκροτήσει πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της παραοικονομίας στο χώρο της Υγείας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης, τη συναλλαγής με τις εταιρείες και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για εποικοδομητικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όποιες βελτιώσεις υπήρξαν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς τις προσβλητικές αναδρομικές τροποποιήσεις, έγιναν μετά από σκληρό αγώνα και τις επισχέσεις σε πολλά άλλα Νοσοκομεία. Η σύγκρουση με τη κυβερνητική πολιτική υγείας θα είναι μετωπική και παρατεταμένη.

Αποφασίζουμε :

1. Κινητοποιήσεις

Οδηγούμαστε σε μετωπική ρήξη με την κυβέρνηση και ξεκινούμε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι την ανατροπή της άκρως ανθυγιεινής κυβερνητικής πολιτικής.

- Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούμε 24ωρη απεργία

- Από την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ξεκινούμε πανελλαδικά επίσχεση εργασίας ειδικών και ειδικευομένων σε όλα τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας

- Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου πραγματοποιούμε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε συντονισμό με άλλους κλάδους και κοινωνικούς φορείς.

- Συμμετέχουμε στη γενική απεργία που θα προκηρύξουν οι συνομοσπονδίες σύντομα.

- Ξεκινούμε άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων και Περιφερειακές Συσκέψεις σε όλη τη χώρα.

2. Συντονισμό με τους Κοινωνικούς Φορείς, την Αυτοδιοίκηση, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους πολίτες, για την υπεράσπιση των Νοσοκομείων που συγχωνεύονται, τις προσλήψεις που είναι κατεπείγουσες, την αποτροπή της πραξικοπηματικής αλλοίωσης των Οργανισμών, τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, την επάρκεια υγειονομικού υλικού, ποιοτικές – αποτελεσματικές και ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προς όλους τους κατοίκους της χώρας και τους επισκέπτες της

3. Συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

4. Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στους πολίτες που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση, συμμετέχουμε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.

5. Οργανώνουμε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου Συνέντευξη της Εκτελεστικής Γραμματείας προς τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. για τη δραματική κατάσταση στο ΕΣΥ και τις παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ

6. Οργανώνουμε από κοινού με την ΕΝΙΘ και τις Ενώσεις της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας σύσκεψη την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια παραχωρούμε συνέντευξη τύπου και επακολουθεί διανομή προκήρυξης στην Πλατεία Αριστοτέλους."


    Στην κορυφή