ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΡΗΞΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ


Μια νέα, επαναστατική τεχνική υπόσχεται να απλοποιήσει τις επεμβάσεις αποκατάστασης συνδέσμων που έχουν υποστεί ρήξη αλλά και την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Μέχρι σήμερα οι ρήξεις συνδέσμων αντιμετωπίζονταν κυρίως με τη μέθοδο αντικατάστασής τους με ιστό από επιγονατιδικό τένοντα ή τένοντα του ημιτενοντώδους άλλου ασθενούς. Και οι δύο αυτές τεχνικές όμως είναι πιθανόν να αφήσουν μικρή ευαισθησία στο γόνατο μετά το χειρουργείο, δυσκολία στο γονάτισμα ή ακόμα και να προκαλέσουν τραυματισμό σε κάποιο νεύρο.

Η νέα τεχνική που εφαρμόζει ο ορθοπεδικός χειρουργός με ειδίκευση στην αρθροσκόπηση Σάιμον Μόγες ονομάζεται ανάπλαση αλλομοσχεύματος και περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση συνδέσμου από νεκρό δότη. Αν και τα μεγάλα όργανα του σώματος πρέπει να αφαιρούνται τη στιγμή του θανάτου, γιατί αμέσως μετά ξεκινά η σήψη, οι ιστοί, όπως το δέρμα, τα οστά και οι τένοντες, μπορούν να μεταμοσχευτούν έως και 48 ώρες μετά.

Σε αντίθεση με τις μεταμοσχεύεις άλλων οργάνων, στους συνδέσμους δεν απαιτείται συμβατότητα, ενώ οι ασθενείς δεν είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν φάρμακα εφ’ όρου ζωής για να αποτραπεί τυχόν απόρριψη του μοσχεύματος.

Η μεταμόσχευση γίνεται με αρθροσκόπηση, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργούνται δύο μικρά τούνελ στο αντικνήμιο και το μηριαίο οστό επιτρέποντας την τοποθέτηση του μοσχεύματος. Ο χρόνος ανάρρωσης και οι μετεγχειρητικοί πόνοι μειώνονται σημαντικά.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή