ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ C


Ελπίδες για τους πάσχοντες από ηπατίτιδα C δίνουν επιστήμονες από την Αυστραλία που αποκάλυψαν ότι μια νέα θεραπεία που εφαρμόζουν σε πειραματικό στάδιο μειώνει δραστικά τις παρενέργειες και τον χρόνο λήψης φαρμακευτικής αγωγής.

Η υπάρχουσα θεραπεία που εφαρμόζεται συνήθως στους ασθενείς με ηπατίτιδα C έχει πολλές παρενέργειες, όπως ψυχωτικά επεισόδια, κατάθλιψη, αϋπνία και μυϊκούς πόνους, και περιλαμβάνει εβδομαδιαίες ενέσεις ιντερφερόνης (μιας πρωτεΐνης που καταπολεμά τον ιό, αλλά προκαλεί τις παρενέργειες), καθώς και τη λήψη δισκίων δύο φορές την ημέρα για διάστημα μέχρι 48 εβδομάδες.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές της νέας θεραπείας σε ασθενείς στο νοσοκομείο «Alfred» στη Μελβούρνη μείωσαν τις εξουθενωτικές παρενέργειες και τη διάρκεια της θεραπείας, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για καλύτερα αποτελέσματα σε περισσότερους ασθενείς. Πρόκειται για ένα συνδυασμό φαρμάκων χωρίς ιντερφερόνη που χορηγήθηκαν σε εθελοντές και, όπως διαπιστώθηκε, βοήθησαν ασθενείς να θεραπευτούν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες!

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» αναφέρεται ότι συμμετείχαν ογδόντα οχτώ ασθενείς από έξι νοσοκομεία στην Αυστραλία και της Νέας Ζηλανδίας, συμπεριλαμβανομένων και ασθενών του νοσοκομείου «Alfred».

Ο διευθυντής του Τμήματος Γαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο «Alfred», αναπληρωτής καθηγητής Στούαρτ Ρόμπερτς δήλωσε ότι η επιτυχία ενός συνδυασμού φαρμάκων που αναστέλλουν τα ένζυμα τα οποία βοηθούν τον ιό να πολλαπλασιάζεται ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη. Περίπου το 70% των ανθρώπων με ηπατίτιδα C αναπτύσσει μια χρόνια μορφή του ιού και το ένα πέμπτο των ασθενών αναπτύσσει κίρρωση, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο.

«Η θεραπεία χωρίς ιντερφερόνη θα γίνει αποδεκτή από πολλούς ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης παρενεργειών» δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτς και πρόσθεσε: «Η υπάρχουσα θεραπεία δίνει ποσοστό ίασης 50%, ενώ η νέα θεραπεία μπορεί να το αυξήσει στο 80%».

Ωστόσο, ο Αυστραλός ερευνητής έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ευρεία εφαρμογή αυτού του νέου θεραπευτικού σχήματος ενδέχεται να αργήσει μερικά χρόνια.

Πηγή Εspresso


    Στην κορυφή