ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ


Μια νέα κλινική έρευνα απέδειξε πως είναι δυνατό να ελέγχεται εξ’ αποστάσεως ένα τσιπάκι, που εμφυτεύεται στο σώμα, για να χορηγεί δόσεις φαρμάκου κατά της οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την αποτελεσματική χορήγηση της θεραπείας και σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τα πορίσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, στις 16ης Φεβρουαρίου. Η κλινική έρευνα έγινε στη Δανία σε ομάδα επτά γυναικών που υποφέρουν από οστεοπόρωση.

«Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να θυμούνται να πάρουν το φάρμακό τους ή να υφίστανται τον πόνο των πολλαπλών ενέσεων που χρειάζονται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Το σύστημα αυτό επιτρέπει την κυκλοφορία ενός φαρμάκου στο αίμα γρήγορα όπως με τις ενέσεις», εξηγεί ο Δρ. Ρόμπερτ Φάρα, διευθυντής της εταιρείας MicroCHIPS, η οποία έφτιαξε αυτό το ηλεκτρονικό τσιπάκι.

Στη συνέχεια ο Φάρα υπογράμμισε πως «οι γιατροί θα μπορούν επομένως να προσαρμόζουν εξ αποστάσεως και ήπια τη θεραπεία των ασθενών τους χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το νέο τσιπάκι μεγέθους ενός βηματοδότη θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ικανοποιητικό και ίσως λιγότερο επώδυνο μακροπρόθεσμα από την καθημερινή χορήγηση του φαρμάκου με ενέσεις. Οι ερευνητές εμφύτευσαν το τσιπάκι ακριβώς κάτω από τη μέση σε επτά γυναίκες ηλικίας 65 ως 70 ετών. Οι γυναίκες αυτές παρακολουθούνταν για 12 μήνες και διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση του φαρμάκου για την οστεοπόρωση από το τσιπάκι είναι το ίδιο αποτελεσματική με αυτήν που γίνεται με τις καθημερινές ενέσεις. Τα τσιπάκια που χρησιμοποιήθηκαν στην κλινική δοκιμή είχαν αποθηκευμένες 20 δόσεις του φαρμάκου για την οστεοπόρωση.

Όμως η εταιρεία MicroCHIPS εργάζεται για την κατασκευή μοντέλων που θα μπορούν να φέρουν εκατοντάδες δόσεις.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online
    Στην κορυφή