NEA ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


Νέα δεδομένα της μελέτης Φάσης ΙΙΙ BOLERO-2 καταδεικνύουν ότι η ουσία everolimus σε συνδυασμό με εξεμεστάνη, μιας ορμονοθεραπείας, παρατείνει τα διάστημα επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα πρόσθετο διάστημα παρακολούθησης 5 μηνών από την προηγούμενη ανακοίνωση, παρουσιάστηκαν στις 8 Δεκεμβρίου 2011 στο Διεθνές Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο (San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS). Παράλληλα, τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, που είχαν παρουσιαστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας 2011 (European Multidisciplinary Cancer Congress, EMCC), δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM).

«Αυτά τα πιο μακροπρόθεσμα δεδομένα υποστηρίζουν περαιτέρω τα οφέλη από την προσθήκη του everolimus στην ορμονοθεραπεία σε ασθενείς οι οποίες παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια ή έπειτα από αρχική ορμονοθεραπεία. Αποτελούν μία σημαντική αλλαγή του τοπίου στη διαχείριση του ER+HER2- καρκίνου του μαστού,» δήλωσε ο Δρ. Gabriel Hortobagyi, Διευθυντής του Τμήματος Καρκίνου του Μαστού στο MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Το everolimus αποτελεί την πρώτη θεραπεία που ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών, όπου υπάρχει σημαντικό θεραπευτικό κενό.»

Τα δεδομένα από τη μελέτη BOLERO-2 που παρουσιάστηκαν στο SABCS κατέδειξαν ότι το everolimus, σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία, υπερδιπλασίασε το προσδόκιμο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε 7,4 μήνες έναντι 3,2 μηνών με ορμονοθεραπεία μόνο κατόπιν αξιολόγησης από τους ερευνητές. Μετά από δώδεκα μήνες, εκτιμάται ότι οι ασθενείς χωρίς εξέλιξη της νόσου θα ανέρχονται σε 31% για τη συνδυαστική θεραπεία με everolimus και σε 10% για τη μονοθεραπεία με εξεμεστάνη. Μια πρόσθετη ανάλυση από ανεξάρτητη κεντρική επιτροπή ακτινολογικής αξιολόγησης έδειξε ότι το everolimus παρέτεινε το χρόνο χωρίς εξέλιξη της νόσου σε 11,0 μήνες έναντι 4,1 μηνών.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο στη θεραπεία γυναικών με καρκίνο του μαστού, για περισσότερα από 15 χρόνια, δεν έχουν σημειωθεί νέες εξελίξεις στη θεραπεία γυναικών με ER+HER2- καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου,» δήλωσε ο Hervé Hoppenot, Πρόεδρος της Novartis Oncology. «Τα αποτελέσματα της μελέτης BOLERO-2 είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι το everolimus, σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία, επέτρεψε σε γυναίκες με αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού να ζήσουν για σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα χωρίς εξέλιξη της νόσου».

Τα αρχικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν παράλληλα στο ιατρικό περιοδικό NEJM κατέδειξαν ότι, σε μια προσχεδιασμένη ενδιάμεση ανάλυση, η μελέτη BOLERO-2 πέτυχε τον πρωτεύον καταληκτικό σημείο που ήταν η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου. Έδειξαν ότι η θεραπεία με everolimus σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία παρέτεινε την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε 6,9 μήνες σε σύγκριση με τους 2,8 μήνες με ορμονοθεραπεία μόνο σύμφωνα με την αξιολόγηση των ερευνητών. Η πρόσθετη ανάλυση από ανεξάρτητη κεντρική επιτροπή ακτινολογικής αξιολόγησης έδειξε ότι το everolimus παρέτεινε τη διάρκεια ζωής χωρίς εξέλιξη της νόσου σε 10,6 μήνες έναντι 4,1 μηνών.

Η ορμονοθεραπεία παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας γυναικών με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου, ωστόσο, σχεδόν όλοι οι ασθενείς που τελικά ανταποκρίνονται στη θεραπεία αναπτύσσουν αντίσταση. Το everolimus στοχεύει το μονοπάτι της mTOR στα καρκινικά κύτταρα. Η mTOR είναι μια πρωτεΐνη, η οποία δρα ως σημαντικός ρυθμιστής της κυτταρικής διαίρεσης του όγκου, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων και του κυτταρικού μεταβολισμού. Στο καρκίνο του μαστού, η αντίσταση στην ορμονοθεραπεία σχετίζεται με την υπερδιέγερση του μονοπατιού της mTOR.


    Στην κορυφή