ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ


Στο πλαίσιο του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, το οποίο πραγματοποιήθηκε 15-17 Μαρτίου στην Αθήνα, η Roche Diagnostics (Hellas) S.A. διοργάνωσε δορυφορικό συμπόσιο, υπό την προεδρεία του κ. Ζουλλιέν, Ιατρού Βιοπαθολόγου, Διευθυντή Βιοχημικού Τμήματος του Γ.Ν.Α «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», με θέματα:

1. HE4: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ, με ομιλητή τον κ. Δαπόντε, Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και

2. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, με ομιλήτρια την κ. Γρουζή, Αιματολόγο, Διευθύντρια του Αιματολογικού Εργαστηρίου-Νοσοκομειακής Υπηρεσίας του Π.Γ.Ν “ΑΤΤΙΚΟΝ”

Ο καρκίνος των ωοθηκών γνωστός ως «σιωπηλός δολοφόνος» (silent killer) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας των γυναικών με υψηλή θνησιμότητα. Περίπου 20% των γυναικών θα διαγνωσθούν με μία ωοθηκική μάζα ή κύστη και 10% θα υποβληθούν σε εγχείρηση για νεοπλασία ωοθηκών. Ο αριθμός των γυναικών με υποψία καρκίνου των ωοθηκών είναι πολύ υψηλός.

Ο κ. Δαπόντε παρουσίασε το πρόβλημα του καρκίνου των ωοθηκών και τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλινικός ιατρός στη διάγνωση στην τρέχουσα κλινική πράξη καθώς και τη σημασία της έγκαιρης κι αξιόπιστης διάγνωσης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχει για την ασθενή να αποκλειστεί η κακοήθεια.

Η εκτεταμένη έρευνα σε βιοδείκτες οι οποίοι θα συνεισφέρουν στον καθιερωμένο δείκτη CΑ 125 -ο οποίος έχει αρκετούς περιορισμούς- με στόχο τη βελτίωση της ευαισθησίας και της ειδικότητας, κατέληξε στο ΗΕ4 (Ηuman Epididymis-specific protein 4).

Ο νέος βιοδείκτης ΗΕ4, συμπληρωματικός με το CΑ 125, βελτιώνει την πρώιμη διάγνωση των αρχικών σταδίων του καρκίνου ωοθηκών, προσφέρει καλύτερη διαφορική διάγνωση της ενδομητρίωσης και βελτιωμένη εκτίμηση κινδύνου του καρκίνου ωοθηκών σε γυναίκες με πυελική μάζα. Επίσης συμβάλλει στην πρώιμη ανίχνευση επανεμφάνισης της νόσου, κρίσιμο για έγκαιρη θεραπεία και στη διαστρωμάτωση κινδύνου για ασθενείς με πυελική μάζα έτσι ώστε να αποκλειστεί κακοήθεια, να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εγχειρήσεις και τελικά να υπάρχει οικονομικό όφελος για το σύστημα υγείας.

Η μετάγγιση αίματος είναι μία παρέμβαση που σώζει ζωές και κατέχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας. Όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι δεσμευμένα να παρέχουν επαρκείς ποσότητες ασφαλούς αίματος και προϊόντων αίματος σε όλους τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται μετάγγιση είτε για να σωθεί η ζωή τους ή για να βελτιωθεί η υγεία τους.

Η κ. Γρουζή έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του υποχρεωτικού εργαστηριακού ελέγχου μεταδιδομένων με το αίμα νοσημάτων στις Αιμοδοσίες και των αυστηρών προδιαγραφών που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων.

Κατέληξε ότι η ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεχνολογιών με βελτιωμένη ευαισθησία και ειδικότητα οι οποίες έχουν επικυρωθεί για την συγκεκριμένη χρήση και η ορθή εργαστηριακή πρακτική συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφάλεια της μετάγγισης σήμερα.




    Στην κορυφή