Μέσω μετάγγισης μολύνθηκε ασθενής με τον ιό του Δυτικού Νείλου


Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα έχουν διαγνωσθεί 14 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα από τα ήδη διαγνωσμένα κρούσματα λοίμωξης οφείλεται στην μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης και αφορά σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Πληροφορίες για τα μέχρι τώρα διαγνωσμένα κρούσματα και αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (www.keelpno.gr).


Δείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναλυτικές πληροφορίες για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Πηγή: Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)

    Στην κορυφή