Με περιττά κιλά οι μισοί Ευρωπαίοι


Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι οι μισοί Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ για την κατάσταση υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η έκθεση, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, δείχνει ότι η Ελλάδα έρχεται δεύτερη μαζί με την Πορτογαλία στα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11-15 (18,8%), με τη Μάλτα να κατακτά την πρωτιά (29,5%), ενώ οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στο κάπνισμα (39,2% σε άτομα άνω των 15 ετών), με τον μέσο κοινοτικό όρο να ανέρχεται σε 24,2%.

Η έκθεση «Υγεία με μία Ματιά: Ευρώπη 2010» έδειξε ότι το 50,1% των κατοίκων της Ευρώπης των «27» είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με το ποσοστό στα περισσότερα κράτη-μέλη να έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ ένα στα επτά παιδιά της ΕΕ είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. «Αυτό έχει σημαντικές επιπλοκές για τα κόστη του συστήματος υγείας», γράφει η έκθεση αναφέροντας το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου πρόσφατη έρευνα προέβλεψε ότι το συνολικό κόστος που συνδέεται με την παχυσαρκία μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 70% το 2015 σε σύγκριση με το 2007.

«Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από κακή υγεία αργότερα στη ζωή τους, με υψηλότερο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, διαβήτη, κάποια είδη καρκίνου, αρθρίτιδες, άσθμα και να οδηγηθούν σε πρόωρο θάνατο», σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Πάντως αναφέρουν ακόμη ότι το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά έξι χρόνια σε σύγκριση με το 1980, ενώ η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών με 2,8 ανά 100.000 κατοίκους.

Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή