ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ


ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Τσεχία, Δανία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Περού, Ισπανία, Μεξικό, καθώς και μία πληθώρα άλλων χωρών συμμετέχουν και εφέτος στην πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη. Ιστορικά κτήρια και μνημεία σε όλον τον κόσμο, όπως το Empire State Building στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο στο Σάλτσμπουργκ, London Eye & Trafalgar Square Fountains στο Λονδίνο, το Puerta de Alcalá στην Μαδρίτη, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Kyoto Tower στην Ιαπωνία, ο οβελίσκος στο Μπουένος Άιρες κ.α φωτίζονται με το μπλε χρώμα της αφύπνισης, στέλνοντας ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα, της μάστιγας του διαβήτη.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία και ο Σύλλογος Φίλων του Ζαππείου, ενώνουν τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, φωτίζοντας με το διεθνές μπλε χρώμα το Ζάππειο Μέγαρο στις 13, 14 & 15 Νοεμβρίου 2012, μετατρέποντας το σε ένα πέρα από τα σύνορα της χώρας, σύμβολο ελπίδας για τη νόσο. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas.

Ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχει λάβει πλέον στις ημέρες μας εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο, ενώ από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ΄80 σήμερα φθάνουν τα 350 εκατομμύρια. Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου.


Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής & του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο», κ. Ανδρέας Μελιδώνης, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα (περίπου 800.000 έως 1.000.000) ξεπερνά το 1,3 δις. €. (6, 4% των συνολικών δαπανών) για την υγεία. Εάν συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αντιστοιχούν στο 50 – 60%του συνολικού κόστους) τότε το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι περίπου 2900€ με συνολικές δαπάνες για το διαβήτη υπολογιζόμενες στα 2,3 δις. € (12 – 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία).

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου κ. Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, ευχήθηκε η σημερινή συνάντηση να είναι προάγγελος θετικών εξελίξεων για τη νόσο του διαβήτη.


Λίγα λόγια για την Ελληνική Διαβητολογική ΕταιρίαΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975


ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι κύριοι στόχοι της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας είναι:

•Η ενημέρωση των ατόμων με Διαβήτη, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του

•Η προώθηση της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στο Σακχαρώδη Διαβήτη

•Η θετική επιρροή και η ευαισθητοποίηση των αρχών του κράτους αναφορικά με τις στρατηγικές πρόληψης, ενημέρωσης και φροντίδας για το Σακχαρώδη Διαβήτη

•Η προώθηση της υποστήριξης στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη

•Η προώθηση και η βελτίωση της φροντίδας στο Σακχαρώδη Διαβήτη

•Η βελτίωση της κλινικής προσέγγισης και η ευκολότερη πρόσβαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με ΔιαβήτηΛίγα λόγια για τον σύλλογο Φίλων του Ζαππείου:

ο Σύλλογος Φίλων του Ζαππείου, στοχεύει μεταξύ άλλων:

α) Στην ανάδειξη του Ζαππείου Μεγάρου, ως ιστορικού μνημείου, συμβόλου αρχιτεκτονικής, πολιτισμού και ομορφιάς,

β) Στην προβολή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

γ) Στην διαφώτιση του κοινού και της νέας γενιάς σχετικά με την ιστορία του και το ρόλο που διαδραμάτισε στο πέρασμα των αιώνων


Περισσότερα στοιχεία για το διαβήτη:Κάθε 10 δευτερόλεπτα 4 άνθρωποι εμφανίζονται με διαβήτη και ταυτόχρονα άλλα 2 μένουν αδιάγνωστα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να φέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Η εκπαίδευση αποτελεί κλειδί και την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Διαβήτη και θεμελιώδης προϋπόθεση για την άριστη ρύθμιση της νόσου ώστε να αποτραπούν ή να καθυστερήσουν οι επιπλοκές.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…

· Περίπου 1 στους 10 έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

· Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑΤΙ…

· αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων

· την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας

· την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων

· την πρώτη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας

· τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια

· εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια

· διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια, νόσο Aλτσχάιμερ και κατάθλιψη.

* 40 – 45% των νοσηλευόμενων για έμφραγμα έχουν γνωστό ή ανακαλυπτόμενο στην νοσηλεία για το έμφραγμα διαβήτη. Συνολικά το 65 – 70% των εμφραγματιών παρουσιάζουν διαταραχή του μεταβολισμού γλυκόζης.

· Ιδιαίτερα συχνή η σιωπηλή ισχαιμία στα διαβητικά άτομα (στεφανιαία νόσος, δηλαδή, χωρίς συμπτωματολογία). Με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές μέχρι και το 40% των διαβητικών (που είναι ασυμπτωματικά για στεφανιαία νόσο) παρουσιάζουν σιωπηλή ισχαιμία. Ο κύριος λόγος της ιδιαίτερα συχνής σιωπηλής ισχαιμίας στα διαβητικά άτομα είναι η παρουσία καρδιακής αυτόνομης νευροπάθειας

· Μετά έμφραγμα μυοκαρδίου ή μετά την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου οι ελλιποβαρείς (ΒΜΙ<22) παρουσιάζουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος (ΒΜΙ 22 – 25). Το εντυπωσιακό στις τελευταίες αυτές μελέτες είναι ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση ακόμα με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος.


Στην φωτογραφία εικονίζονται (από αριστερά προς τα δεξιά):

- Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου

- Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

- Ανδρέας Μελιδώνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Συντονιστής Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής & του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο»

    Στην κορυφή